Klaas Woudt

Klaas Woudt

Tip van Annemieke Woudt

Mijn vader Klaas Woudt (88 jaar) schreef veel over het Zaanse en in het Zaans.

Zijn grootvader Klaas nam ooit de drukkerij in Zaandijk over van de dames
Heijnis. Een stukje van de geschiedenis met oude foto’s staat op de website van Heijnis & Schipper. Ik groeide op naast die drukkerij; als ik eraan denk hoor ik het geluid van de drukpers. Maurice en Marjolein ken ik wel. Mijn vader was zo blij toen zij de drukkerij voortzetten! Zijn laatste boek is er gedrukt, mijn zoon ging hem toen helpen met de vormgeving en heeft uiteindelijk een jaar of vijf voor Maurice en Marjolein gewerkt.

Tip van Maurice Lensink (Heijnis&Schipper)

Klaas Woudt (Koog aan de Zaan, 1923) komt voort uit een geslacht van drukkers. Zijn grootvader en vader hebben vele decennia de drukkerij J. Heijnis Tsz. in Zaandijk gedreven (thans Heijnis & Schipper Drukkerij) en ook hijzelf is lange tijd bij dit bedrijf betrokken geweest, onder meer als firmant.
Ondanks het feit dat hij een drukkerij draaiende moest houden, is hij meer te typeren als een idealist. Zo was hij betrokken bij (de oprichting van) het tijdschrift ‘Zaans Groen’ in 1944/1945 en bij  (de oprichting van) het uitgeverijtje Getijden Pers (samen met Adriaan Morriën en Johan Schwencke). Daarnaast had hij zitting in de redactieraad van ‘Podium’ (het literaire tijdschrift van de Vijftigers) en dreef hij in zijn vrije tijd een kleine uitgeverij voor debutanten. Opmerkelijk wapenfeit: de uitgave (en productie) van het eerste werk van Jan Wolkers, ‘Serpentina’s Petticoat’.
Na de overdracht van drukkerij Heijnis aan andere eigenaren, heeft Klaas Woudt een loopbaan gehad bij uitgeverijen. Hij was onder meer betrokken bij de oprichting van Uitgeverij Noord-Holland; tot op hoge leeftijd heeft hij deel uitgemaakt van het bestuur ervan. Ook is hij bestuurder geweest van enkele tientallen stichtingen en verenigingen met een maatschappelijk karakter.
Naast de uitgever en de bestuurder is er ook nog de publicist Klaas Woudt. In totaal heeft hij enige tientallen boeken op zijn naam staan. In zijn jonge jaren schreef hij enkele toneelstukken en een bekroonde verhandeling over boekverzorging. Later kwam hij met verschillende publicaties die als onderwerp de Zaanstreek en de Zaanse streektaal hadden. Zo heeft hij, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van drukkerij Heijnis, een aangevulde herdruk gemaakt van ‘De Zaanse Volkstaal’ van dr. G.J. Boekenoogen. Ook het boek ‘Deer hoor ik je – gedachten over de Zaanse streektaal’ past in dezelfde categorie. Van een ander kaliber waren de gedenkboeken van bekende Zaanse bedrijven. Zo schreef hij jubileumuitgaven over kantoorvakhandel Blees, Machinefabriek P.M. Duyvis, Verkade en Tufton. Naast zijn eigen publicaties heeft Klaas Woudt geregeld manuscripten van anderen bewerkt en begeleidde hij collega-auteurs bij hun opdrachten. Een groot werk, dat hij samen met zijn zoon Jan Pieter tot een goed einde bracht, was de eindredactie van het standaardwerk ‘Encyclopedie van de Zaanstreek’ (1991).

In 1984 is Klaas Woudt onderscheiden met de Cultuurprijs van de Gemeente Zaanstad.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar het overzicht