Buitengewoon Zaans

In de Zaanstreek geldt ‘doe maar gewoon’. Gelukkig zijn er ook Zaankanters die iets buitengewoons ondernemen. Dat levert mooie verhalen op.

Waar zijn ze mee bezig in de Zaanstreek? Wie geeft extra kleur aan de streek anno 2020?

buitengewoon Zaans
Buitengewoon Zaans verschijnt najaar 2020

In Buitengewoon Zaans vertellen opmerkelijke mensen hoe zij in 2020 stappen zetten om de Zaanstreek leuker, sterker, mooier, duurzamer, socialer en interessanter te maken.
Hoe denken zij over circulariteit en hoe dragen ze dit uit? De een ziet klimaatopwarming als een bedreiging, anderen zien het als kans.
Waar lopen Zaankanters warm voor en waar komen ze graag? De uitbaters van populaire uitgaansgelegenheden in historische panden vertellen hun geheim.
Wat tekent deze tijd? De aandacht voor mensen die weinig te besteden hebben, Alzheimer, eenzaamheid, mantelzorg en mensen die leven met kanker. Mensen die het verschil maken vertellen graag hun verhaal.
Hoe vinden nieuwkomers hun weg en waar liggen kansen? En wat betekent de toestroom van diverse culturen voor de Zaanstreek? Nieuwkomers én Zaankanters die de ontwikkelingen volgen belichten de ontwikkelingen.
Anno 2020 wordt de Zaanse identiteit versterkt door het toevoegen van typisch Zaanse bouw. Het is niet zo Zaans om tot grote hoogte te willen stijgen, des te mooier het verhaal als het toch lukt.

Extra in Buitengewoon Zaans

Het boek laat zien wie er in 2020 een verschil maakt voor de samenleving. Veertig van de 50 verhalen waren klaar. En toen was het half maart en brak de coronacrisis in volle hevigheid los. Dit zet het leven van iedereen op z’n kop. De vraag is hoe dit de samenleving gaat veranderen. Daarom gaan markante Zaankanters (schrijvers, een muzikant, een kok en een fotograaf) een verhaal maken over hun leven tijdens de coronacrisis. En doen zij voorzichtig voorspellingen voor de toekomst.

Voorinschrijving is essentieel zodat we zeker weten dat er voldoende belangstelling is. Het streven is om het boek eind 2020/begin 2021 te publiceren.

Buitengewoon Zaans
22 x 22 m
216 pagina’s
€ 19,50

De factuur wordt verstuurd een week voordat het boek uit komt.
JaMisschienNee


JaMisschienNee

Buitengewoon Zaans

Achtergrond Buitengewoon Zaans

Sarah Vermoolen heeft sinds 2010 meer dan 850 verhalen gemaakt over de Zaanstreek. In de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels, voor het magazine Dichterbij/Rabo & Co van Rabobank Zaanstreek, de Zaanse Verhalen, De Windbrief van Vereniging De Zaansche Molen, de cultuurcampagne voor Zaans.nl en Evean tekende ze het verhaal op van mensen die zich inzetten voor uiteenlopende onderwerpen, bijna altijd in de Zaanstreek.

Sarah interviewde voor Buitengewoon Zaans opmerkelijke mensen uit die met nieuwe verhalen laten zien waar de Zaanstreek anno 2020 mee bezig is. Zij maken een verschil.

Coproductie drukkerij Heijnis & Schipper

Tekst: Sarah Vermoolen

Vormgeving: Marjolein Lensink/Drukkerij Heijnis &Schipper

Eindredactie: Simone Spakman

Fotografie: Charlotte Brand en Sarah Vermoolen

Voor verschillende artikelen hebben Zaanse fotografen een of twee foto’s aangeleverd: Mike Bink, Jolanda Fisser, Fred Wolf, Patricia Petrick, Jan van Poorten, Frits van Wolveren

Het boek Buitengewoon Zaans is een coproductie van Sarah Vermoolen met drukkerij Heijnis & Schipper.

Eerder maakten ze samen de boeken Kijk Zaans en Zaanse Parels. Deze populaire boeken waren snel uitverkocht. Bekijk de artikelen over deze boeken of het cv van auteur Sarah Vermoolen

Inspiratiediners: Simone Spakman van Experience LOCAL organiseert samen met Sarah Vermoolen diners op bijzondere plekken voor mensen die willen inspireren en geïnspireerd willen worden door de buitengewone verhalen.
Vanwege de coronacrisis is de feestelijke boekpresentatie in het Zaantheater uitgesteld.

Kijk Zaans 2012, oplage bijna 2000
Zaanse Parels 2014, oplage ruim 3000

Op de site Kijk Zaans staan de tips die van 2010 tot 2014 zijn vergaard over wie en wat er boven het Zaanse maaiveld uitsteekt. De site is sindsdien niet meer aangevuld of gewijzigd.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *