De Koeienboot

De Koeienboot

Met goed weer vaart de koeienboot in het toeristenseizoen vanaf het Zaans Museum dagelijks om half 1 door een natuurgebied met weide- en poldervogels.

Lees meer op pagina 141 in het boek Kijk Zaans.

Tip van Angelique de Groen

Review:

Foto: Sarah Vermoolen

We hebben er een prachtige Zaanse parel bij, namelijk de tocht met De Koeienboot door de Kalverpolder. Direct achter het Zaans Museum/Verkadepaviljoen bij de houten uitkijktoren start om half 1 (met goed weer) de Koeienboot van Annemiek Kok en haar broer. Een tochtje duurt zo’n drie kwartier waarbij je door de mooie natuur van de Kalverpolder vaart.
Je stapt op een ‘boerenplatbodem’ waar vroeger koeien over het water mee werden vervoerd. Je vaart ondermeer langs de Amerikaanse molen de Hercules die sinds 1922 de Kalverpolder heeft droog gemaakt. Annemiek Kok kan prachtig geanimeerd vertellen over wat je onderweg allemaal ziet. De omgeving is immers rijk aan vogels en je hebt er prachtig uitzicht op de Zaanse Schans.
De aanmeerplaats is ook het vertrekpunt voor wandeltochten die worden georganiseerd door Jaap Kok, de man van Annemiek en een ervaren wandelaar. Hij neemt je mee op ontdekkingsreis door de Zaanstreek.

Tip van Dick Koelewijn/Elly Spillekom (Twin Filter)

Review:

De Koeienboot van Annemiek en Pieter Duijn vaart vanaf de Zaanse Schans in de zomermaanden op afspraak. Lekker varen door een van de oudste polders van Nederland waarbij je uitleg krijgt over de planten, hoe de sloten heten en wat er verder aan natuur en cultuur te zien is. De tocht duurt drie kwartier en eindigt bij de boerderij van de Goede in Haaldersbroekerdwarsstraat: de kleinste en smalste straat van Nederland met de meeste letters! In de verbouwde hooischuur is er na de tocht koffie en thee op afspraak.Ook kun je met de man van Annemieke (Jaap) een afspraak maken om een wandeltocht te maken waarbij Jaap vertelt over de historie van plekken waar je door heen wandelt.