De Vrede in het licht

De Vrede is één van de industriële iconen langs de oevers van het Noordzeekanaal. Een deel van de imposante meelfabriek is recent gerestaureerd. ‘s Avonds wordt deze de komende maanden prachtig verlicht. Zo sluit het oudste industriële pand in de Achtersluispolder aan bij het Amsterdam Light Festival, dat van 28 november t/m 17 januari wordt gehouden. Ook het laboratorium van de wapenfabriek op het Hembrugterrein en de scheepskraan van de NDSM-werf staan elke avond in de schijnwerpers.

Foto: Edith van Leeuwen

Foto: Edith van Leeuwen

Het pakhuis dankt de naam De Vrede aan het opleveringsjaar 1918, direct na het afsluiten van de vrede na de Eerste Wereldoorlog. Het is een markant gebouw van bewapend beton en een bakstenen gevelbekleding met bijzondere Art Deco en Amsterdamse School invloeden. Wanneer het gehele pand is gerestaureerd, gaat het wellicht in de toekomst open tijdens Open Monumentendagen.

Elke do, vr, za en zo vaart rederij Wolfrat van 7 uur tot 23 uur heen en weer tussen Amsterdam CS, het Hembrugterrein en de sluis in Zaandam. Onderweg kun je genieten van het industrieel erfgoed. Nieuw Hembrug komt steeds meer tot leven. Er zit muziek in deze dynamische verborgen schat die door steeds meer mensen wordt ontdekt.

Comments are closed.