Meel van Bleeke dood

Meel van Bleeke dood

In het boek Kijk Zaans lees je meer over meel van molen De Bleeke Dood op pagina 122/123.

Het is de oudste nog bestaande houten stellingmolen van Nederland. Molenmaker Gerrit Smit bewoont de molen na zijn pensionering en houdt het oude vakmanschap in leven.

In het winkeltje van de molen kun je versgemalen meel kopen, zodat je zelf speltbrood, boekweit, etc kunt maken.

Molen De Bleeke dood
Lagedijk 28
Zaandijk
Open: het winkeltje is open op vr van 10-16 uur.
Geen website

Aantal tips: 3

Meelmolen De Bleeke dood is getipt voor Kijk Zaans door Ellen van Veen (Verkadepaviljoen)

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Ericus Verkade koos als naam voor zijn eerste fabriek de naam De Ruyter, naar een meelmolen die ongeveer op de plek van de nieuwe fabriek zou hebben gestaan. De Zaanstreek is niet bekend geworden om zijn meelmolens. Toch zijn er twee Zaanse meelmolens over gebleven. Meelmolen de Bleeke Dood is voor toeristen die met de trein naar de Zaanse Schans komen een van de eerste tekenen dat ze goed zitten: dat is waar ze voor kwamen! De molen ligt helemaal ingeklemd tussen fabriek, Zaan, brug en bewoning, maar is een absolute bezienswaardigheid. Bovendien kun je in het winkeltje meel kopen.

Foto: Esther Prinsze

Tip van Toon Rumphorst (restaurant De Smuiger)

Op vrijdag is het winkeltje in molen De Bleeke Dood bij ons aan de overkant open. Ik haal daar biologische producten die uit de omgeving komen. Het is heel leuk om even binnen te wandelen bij de molen. Het uitzicht vanaf de rondgang is geweldig.
Speciaal voor De Smuiger worden er bijzondere soorten meel gemalen waarbij je de grofheid kunt bepalen, bijvoorbeeld speltmeel dat niet te fijn is zodat er nog een kleine kern in zit.  Voor meel geldt wat ook voor andere producten geldt: alles wat niet uit een pak komt, is verser en lekkerder.

Tip van Bakkerij Lex Brakenhoff

Vroeger bestond de keten uit een boer, een molenaar en een bakker die aan elkaar leverden. Op zoek naar de smaak van vroeger wil ik ook graag die lokale keten weer in ere herstellen. Bij molenaar Gerrit Smit, die meel maalt in molen De Bleeke Dood in Zaandijk, was ik direct aan het goede adres. Hij heeft dezelfde passie voor het vak als ik. Met zijn meel heb ik de productlijn Puur Saen opgezet. Met het volkorenmeel heb ik verschillende soorten brood ontwikkeld. Dit zijn broden waarbij mensen een trots gevoel krijgen over de Zaanstreek.