Monettuin

Monettuin

Tip van Jan-Willem Kaaijk (Kaaijk Metaalbewerking)

Review:

Monet heeft ooit het Blauwe huis op de Krimp geschilderd. Daar vlakbij heeft Bas Husslage, op een braakliggend stuk terrein, de Monettuin gerealiseerd.
Monet was behalve schilder ook een groot liefhebber van koken. In de tuin staan plantenbakken met allerlei gewassen, en de buurt komt regelmatig samen om daar iets van te gaan koken. Het is een ontzettend gezellig buurtje op de Krimp. De Monettuin heeft de saamhorigheid in de buurt nog vergroot.

Tip van Jacob Reitsma (Monet in Zaandam)

Review:

De Monettuin aan de Hogendijk: prachtig dat een ‘rotte kies’ binnen de stad door een aantal enthousiaste vrijwilligers is getransformeerd tot een mooi stukje Zaans openbaar groen. Door de tuinactiviteiten, en verschillende festiviteiten voor volwassenen en kinderen, speelt deze tuin een rol in het ontstaan van nieuwe vriendschappen, en draagt bij aan een positieve beleving van de buurt met een sterkere sociale band. Het initiatief van deze eerste Zaanse stadstuin is genomen door Bas Husslage, maar na een jaar werd de tuin helemaal gerund door vrijwilligers. Wat ik zelf prachtig vind is de overlap tussen de Monettuin en de Stichting Monet in Zaandam. Tuinliefhebbers worden enthousiast over “Monet in Zaandam”, en kunstliefhebbers worden betrokken bij de tuin, enzovoort! Omdat het initiatief door een steeds grotere groep wordt gedragen is het moeilijk om één persoon te benoemen als ‘de’ drijvende kracht….