Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Rondje Zaanse Parels 14 september van 11 tot 18 uur

Themaroute voor kinderen

Stippel zelf een wandelroute uit langs de tientallen activiteiten op 20 locaties of maak een keuze uit een van de zeven themaroutes. Op de plattegrond onder deze themaroute worden alle activiteiten op alle locaties aangegeven en kort beschreven.

Praktische informatie

Rondje Zaanse Parels is een wandelroute. Probeer zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen of parkeer de fiets bij een van de fietsparkeerplaatsen. Vanwege de verwachte drukte is het niet mogelijk om de route per fiets af te leggen.
 • Stap uit bij Station Zaandijk. Loop of huur de fietstaxi (06 2250 3234) naar het evenement.
  Stap uit bij Station Zaandam en boek om 11 of 12.30 uur een architectuurgids die door het nieuwe stadscentrum naar de rondvaartboot loopt. Reserveren.
  Stap op de rondvaartboot die om 10.30, 12 en 13.30 uur vertrekt vanaf de kade van de Koekfabriek, Westzijde 188 in Zaandam en de gasten afzet bij het evenement op de Zaanse Schans. Reserveren.
  Neem bus 391 vanaf Amsterdam CS of station Zaandam naar de Zaanse Schans.
  Vanaf de P-Westzijde Zaandam en de Marktstraat Wormerveer vaart de Zaanhopper naar het evenement. zie www.zaanhopper.nl.
  De grootste fietsparkeerplaats is op het parkeerterrein van de Zaanse Schans (bij het Zaans Museum). Op het terrein van stichting Kalverpolder (nummer 11 op de kaart) is ook ruime parkeergelegenheid voor fietsen (tot 16 uur). Er is beperkte parkeergelegenheid voor fietsen aan het begin van de Kalverringdijk, bij station Zaandijk, het Koogerpark (19), Restaurant DeVijfdeSmaak (18) en tegenover Lagedijk 192 in Zaandijk (7).
  Auto’s kunnen alleen geparkeerd worden op het terrein van de Zaanse Schans (tegenover het Zaans Museum.) Let op: dit is betaald parkeren.

Route voor kinderen

Extra rondvaart 14 september vanaf Zaandam

 • Vanaf de Koekfabriek (betaald parkeren) in Zaandam vaart een rondvaartboot om 10.30, 12 en 13.30 uur naar het evenement Zaanse Parels op de Zaanse Schans. Wethouder Dennis Straat en programmamanager ZaanIJ Gert Grandiek van gemeente Zaanstad vertellen aan boord over de bijzondere geschiedenis en spannende ontwikkelingen langs de Zaan. Retour € 2,50 ( tot 16 jr € 1): contant betalen. Reserveren via www.kijkzaans.nl.

1. 17e-eeuwse molenaarswoning Smidslaan 3 Zaandijk

 • Workshop textielkunstenaar Nynke van Amersfoort: collages maken van bewerkt Nepalees en andere zijdepapieren tot kaart of schilderij.
 • Frans Wytema gefotografeerd door Helena Jansz
 • Gepassioneerde kinderen kunnen op 14 september met hun muziekinstrument worden geportretteerd voor de schouw door kunstenaar/fotograaf Helena Jansz. Zij werkt aan een fotoserie Traversa Musicale waarin Zaanse muzikanten de hoofdrol spelen. Je kunt je (kind met instrument) aanmelden tot 12 september bij helenajansz@gmail.com. De foto kost € 25 en wordt digitaal aangeleverd. Dit is een speciale prijs vanwege de boekpresentatie. Normaal kost een dergelijke sessie natuurlijk meer.

3. Museum Honig Breethuis Zaandijk

Let op: Honig Breethuis gaat pas om 13 uur open.

 • Rondleiding monumentaal pand (1710) en ontdek hoe een Zaanse koopmansfamilie rond 1830 woonde en werkte.

4. Groeneveld Eten Zaandijk

 • Jolanda’s verkleedkleren: kleed je om en laat je fotograferen.

5. Kreatief Pakhuis Zaandijk

 • Interieurarchitect Tanja Nieuwenhuyzen Kruseman (HenNK) bouwt samen met volwassenen en kinderen een enorm bouwwerk.
 • Suuz & Zo met zelfgemaakte kindermeubels en andere leuke kinderartikelen

8. Voormalige 17e-eeuwse bakkerij uit Westzaan, Lagedijk 266 Zaandijk

 • Demonstratie van oude ambachten en rondleiding door Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs.

9. Voetveer Zaandijk

 • Het voetveer vaart van sluis Zaandijk naar Zaanse Schans en vice versa € 1 (tot 12 jr gratis).
 • Benno Graas vertelt aan wachtenden over het bijzondere Zaanwater. Hij is de schrijver van Het Aarden beest, een bijzonder motoravontuur vanaf de zuidpunt van Afrika naar huis in Wormerveer. De Zaanstreek en het voetveer speelt in het boek af en een rol. Vandaag vertelt hij over zijn vele avonturen.

11. Vaartocht stichting Kalverpolder Zaanse Schans

 • Van 11 tot 16 uur vaart een boot door de Kalverpolder naar de houten uitkijktoren. Uitleg over natuurgebied en het intensieve werk van de tientallen vrijwilligers.

12. Houtzaagmolen Het Jonge Schaap Zaanse Schans

 • Rondleiding door de prachtige houtzaagmolen waar op werkdagen met wind molenstammen worden gezaagd.
 • Demonstratie smederij Kaaijk Metaalbewerking. Jan Willem Kaaijk laat zien hoe je kunt smeden. Bezoekers mogen het ook zelf uitproberen.

13. Cacaolab/Zaans Gedaan Zaanse Schans

 • Ieder uur (van 11 tot 17 uur) : demo traditioneel chocolade maken. Bezoekers mogen meedoen met het wannen.
 • Fotoserie van de beroemde poppen van poppenspeelster Marlyn Coetsier die een rondleiding brachten aan een nabijgelegen cacaofabriek (fotoserie van Tim Knol)

14. Restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis Zaanse Schans

 • 13 uur Architect Eva Stache: met maakbare maquettes kun je ter plekke je eigen huis samenstellen in een groene uitstraling.

15. Zaans Museum Zaanse Schans

 • Preview: Rondleiding om 14 en 15 uur metamorfose museum (enkele weken later krijgt het grote publiek herinrichting te zien). Entree museum, (rondleiding gratis).

16. De Koeienboot Zaanse Schans

 • Om 13, 14, 15 en 16 uur vaart de Koeienboot met goed weer vanaf de houten uitkijktoren bij het Zaans Museum door de polder naar Haaldersbroek. Vaartocht inclusief terugwandeling duurt 1 uur. € 2,50 p.p: contant betalen.
 • Stadsgids/fotograaf Jeroen Breeuwer gaat mee aan boord en trakteert de bezoekers op prachtige verhalen.

17. Tweekoppige Phoenix Zaanse Schans

 • Demonstratie workshop ’t Kwassie XL (Zaandam): ‘Bob Ross in de Zaanstreek’.Bob Ross in de Zaanstreek Zie de afbeelding hieronder.

19. Koogerpark Koog aan de Zaan

 • Om 13 uur Duo Zaagsel en schors.
 • Om 15 uur optreden van de Jeugdtheaterschool, al sinds 2007 een begrip in de
  Zaanstreek. In 2012 won de school de Cultuurprijs van de Gemeente Zaanstad
  voor haar aandeel in het vormen van jonge theatermakers uit de Zaanstreek.
  Ook Jeugdcabaretier Thijs de Lange begon zijn “theateravontuur” op de
  Theaterschool bij Vanessa Werkhoven.
  Samen met Luca Werkhoven (actrice/zangeres) zal hij zondag 14 september om
  15.00 uur het publiek in het Koogerpark entertainen met een vermakelijke
  combinatie van cabaret en muziek.
 • Om 16 uur Theaterschool Theatermijn. Jonge talenten spelen de voorstelling ‘Atalanta, het leven is (g)een wedstrijd. Zie afbeelding hiernaast.
  Als je op moet, maar je durft eigenlijk niet. Als degene van wie jij zielsveel houdt jou niet ziet staan. Als iedereen om je heen van alles van je verwacht en je voelt dat jij daar niet aan kunt voldoen… dan kun je troost vinden in Atalanta, want je bent de enige niet.
  Atalanta haar moeder overleed bij haar geboorte en haar vader wilde bovendien toch liever een jongen. Ze werd te vondeling gelegd en in het bos opgevoed door beren en jagers. Atalanta ontwikkelde zich tot een sterke, intelligente, sportieve, mooie vrouw. Zo eentje van: alle mannen willen haar en alle vrouwen willen haar zijn. Maar zij wil geen man, ze sterft nog liever.
  Atalanta daagt elke man die naar haar hand dingt uit voor een hardloopwedstrijd. Als de uitdager wint dan zal Atalanta hem huwen maar als Atalanta wint zal de uitdager moeten sterven. Vele mannen vinden na deze wedstrijden hun graf. Tot Hippomenes ten tonele verschijnt en de appel voor Atalanta steeds zuurder begint te smaken.

20. Molenmuseum

Word nu lid van Vereniging de Zaansche Molen en krijg bij het Molenmuseum 10% korting op het boek Zaanse Parels. Entree voor de molens en het Molenmuseum is daarna gratis. En je krijgt vier keer per jaar een mooi tijdschrift De Windbief toegestuurd.

Overige themaroutes

De Smaakroute

Cultuurroute Muziek / Theater / Poëzie / Verhalenverteller / Film en Fotografie

Lezingen en Rondleidingen

Workshops en demonstraties

Rondje Zaanse Parels voor kinderen

Route Architectuur/Zaans Erfgoed

Route: kunst, design, sieraden, meubels en styling

Extra activiteiten zoals architectuurgids en rondvaartboot vanaf Zaandam

Terug naar vorige pagina

 

 

Terug naar vorige pagina