De Tweekoppige Phoenix Likeur- en Distilleermuseum

De Tweekoppige Phoenix Likeur- en Distilleermuseum

In het proeflokaal op de Zaanse Schans kun je een proeverij bijwonen met authentieke, op ambachtelijke wijze gemaakte likeuren en gedestilleerd met een Zaanse component. Zo hebben ze een koffielikeur met het smaaktype café noir van Verkade. Of een chocoladelikeur met VOC specerijen.

De gasten komen uit de hele wereld. Veruit het grootste deel van de likeuren en gedestilleerd gaat naar het buitenland. Op verzoek wordt voor specifieke buitenlandse markten ook speciale drankjes gemaakt.

De Zaankanter heeft het proeflokaal nog niet echt ontdekt. Wel werken ze graag samen met andere Zaankanters. Zo is er in samenwerking met Puur Zaans de likeur Zaanse slobber ontwikkeld. De Zaanse Slobber is gemaakt van de kruiden en vruchten die je tijdens een wandeling door de Kalverpolder kunt tegenkomen aangevuld met de VOC kruiden die in de molen “De Huisman” op de Zaanse Schans gemalen worden en verkrijgbaar zijn.

De Tweekoppige Phoenix wordt genoemd op pagina 119 in het boek Zaanse Parels. In het boek Kijk Zaans wordt de ‘mooiste plek van de Zaanstreek’ beschreven op pagina 88/89.
De Tweekoppige Phoenix
Kraaienest 3
1509 AZ Zaandam
Tel. 075 635 31 11
De Tweekoppige Phoenix

Aantal tips: 5

De Tweekoppige Phoenix is getipt voor Kijk Zaans door Breugem Brouwerij

Review:

Foto: Sarah Vermoolen

De Zaansche Schans trekt vooral veel toeristen, maar als Zaankanter zou je daar ook regelmatig moeten komen. Een echte aanrader is het Likeur- en Distilleermuseum. Je vindt het aan het Kraaienest, in een oude opslagschuur, vlakbij het pannenkoekenrestaurant. Het bestaat uit een distilleerderij, een proeflokaal en een slijterij. Het is niet alleen een heel authentieke gelegenheid, de producten zijn ook echt heel goed. Ze maken mooie drankjes, sommige likeuren zijn ook biologisch. We hebben een keer samen een bierlikeur gemaakt. Dat was heerlijk. Onze bieren verkopen ze ook. De twee Zaankanters die de zaak runnen, werken echt vanuit hun passie. Je kunt er binnen zitten, met zelf gebakken appeltaart en koffie met een likeurtje, maar zomers kun je ook op het terras zitten.

Tip van Steven en Wies Goinga (voorheen eigenaren van restaurant Zin Puur genieten)

Review:

Met deze slijterij/proeflokaal/likeur- en destilleermuseum heeft Arthur Kruijt zijn droom verwezenlijkt. Het is onwijs knap hoe hij het bedrijf heeft opgestart. Daar hebben we veel bewondering voor! Wij kennen Arthur nog uit de tijd dat hij docent was aan de kokschool. Hij kan met zoveel enthousiasme over zijn drankjes vertellen. Het is prachtig om iemand zo gepassioneerd over de likeuren horen te vertellen, die hij allemaal op de ambachtelijke manier maakt. Het is mooi om iemand bezig te zien die zijn droom verwezenlijkt.

Tip van chefkok Olaf Jacobs (Puur Saen/hotel Inntel)

Review:

Arthur Kruijt ken ik nog uit de periode dat hij leraar was op het ROC en de stages van de kokleerlingen begeleidde. Toen was hij al bevlogen, maar dat is hij nog meer sinds hij zijn eigen bedrijf is gestart. Hij maakt hele lekkere likeuren. We zijn zo te spreken over de kwaliteit, dat hij nu een speciale biologische Inntel likeur heeft gemaakt waarin de kruiden en specerijen uit alle 4 de streken (Zaandam, Amsterdam, Rotterdam en Zutphen) waar onze hotels staan in verwerkt zijn. Ik hou wel van zijn likeuren, die lekker sterk zijn.

Tip van Damiano

Review:

Arthur en Joep, maar ook hun personeel, zijn prettige en beleefde mensen. Het is een heel apart bedrijf, waar ter plekke likeur wordt gestookt. Het is ook een museum. Leuk is ook het kleine gemoedelijke terras, waar je uitkijkt op een van de mooiste plekken van de Zaanstreek.

Tip van Martin Bergsma (De Koffiezaak)

Review:

Een aanrader is de leukste distilleerderij van de Zaanstreek.
Als je klaar bent met de molens op de Zaanse Schans dan kun je genieten van de fantastische brouwsels  uit de distilleerketel. Het is eigenlijk een klein museum, waar je een zeer goede indruk krijgt van de manier waarop alcohol werd bereid in de tweede helft van de 19de eeuw. De stoommachine werd steeds meer gebruikt in de industriële sector, inclusief de voedingsindustrie. Je ziet hier het maken van alcohol uit fruit of granen door middel van stoomdestillatie. Ik vind het uitstekend geschikt om te bezoeken als onderdeel van een personeels- of vriendenuitje.