De Kift

De Kift

‘Wanneer we een rondje mailen naar de programmeurs van zalen, wordt altijd gevraagd wat we nu weer voor thema hebben. Omdat we elke keer weer iets unieks neerzetten. We zijn toch wel een vreemde eend in de bijt…‘ De Kift tijdens interview voor Kijk Zaans (lees het volledige verhaal op pagina 58/59 in het boek Kijk Zaans.

Foto: Tim Knol

Tip van Bart Nieuwenhuijs (restaurator)

Review:

De Kift oefent in een kraakpand in Koog aan de Zaan en is een behoorlijk bekende band. Ze treden op tot in België en Duitsland. Hun muziek is heel bijzonder. Ik ga graag naar hun concerten. Het is een soort kruising tussen fanfare en house, heel vrolijke creatieve muziek. Op het podium staan ook gekke, idiote decorstukken die ze zelf maken. De zanger heeft een opvallende stem. Hij doet ook de voice over in het Zaans Museum. Verder werkt de Kift mee aan een documentaire over De Huisman, de mosterdmolen die we net hebben gerestaureerd.

Foto: Erik Christenhusz

Tip van Bas Husslage (cultureel ondernemer/stadsdichter)

Review:

Foto: Tim Knol

De Kift uit Koog aan de Zaan maakt al meer dan twintig jaar eigenzinnige muziek. Het is een zeer creatieve band, met een passie voor unieke, handgemaakte cd-boekjes. Zelf moet ik altijd denken aan Monty Python als ik de Kift hoor, vanwege het fantastische filmpje dat bij het lied Beguine is gemaakt. De band typeert zichzelf als punkfanfare en dat is heel treffend.

Tip van Leonie Groen (journalist NH Dagblad)

Review:

De Kift heeft ook meegewerkt aan ‘Het gat van Wormer’ van PPG Paletkwartet, een andere tip van mij. De band is in 1988 opgericht en speelde muziek met invloeden van punk, fanfare, rock en pop. Opmerkelijk is dat er voor de teksten geput wordt uit de wereldliteratuur (de Nederlandse dichter en tekenaar Lucebert, de Duitse expressionistische schrijver Wolfgang Borchert, de Duits/Amerikaanse auteur Erich Maria Remarque en de Nederlandse dichter en verhalenschrijver Jan Arends). Het collectief uit Koog aan de Zaan wordt landelijk opgemerkt. In 2001 won De Kift een zilveren harp. Sinds 2008 krijgt de band -voor vier jaar- een subsidie van 230.000 euro per jaar van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten. De rockopera Kees de Jongen, van Frank Groothof, Kiki Hessels en De Kift, won de Gouden Krekel voor ‘de meest indrukwekkende productie 2012’. Het is de jaarlijkse jeugdtheaterprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. De jury: ,,Energiek muziektheater met enthousiasmerende muziek van De Kift.” Het leuke aan deze band is het experimentele. Alles wat De Kift doet ademt creativiteit. De band is uniek in Nederland en misschien wel in de wereld.

Foto: Tim Knol

Tip van Tim Knol (fotograaf Mensen die de Zaanstreek kleur geven)

Review:

De Kift is een bijzondere band en typisch Zaans. Als je ze hoort spelen dan spat het Zaanse accent er af. Het is erg leuk dat deze eigenzinnige groep zo populair is, ook in het buitenland. Ik ken De Kift uit de periode dat ik foto’s maakte in kraakpanden, ondermeer in hun kraakpand Ons Huis in Koog aan de Zaan. Daardoor heb ik de constructie van hun bijzondere instrumenten van dichtbij gezien.
De cd hoesjes worden door vrijwilligers gemaakt. Deze zijn zo bijzonder dat je er eigenlijk een verzameling van zou willen aanleggen.

Klik hier voor De Kift op YouTube

 Tip van Wendy van Wilgenburg

Review:

De Kift ken ik al zo’n twintig jaar. Toen ik nog op een zolderkamertje in Amsterdam woonde, ging ik al naar hun concerten. Ik was dan ook bijzonder vereerd dat Ferry Heijne en consorten de muziek voor mijn documentaire “De Huisman” wilden componeren en uitvoeren. Ik vind De Kift een geweldige band die me ieder concert weer tot diep in mijn hart weet te raken. Aardige jongens bovendien!