Getipt voor Kijk Zaans: Assendelft

Assendelft

Het langste lintdorp van Nederland kenmerkt zich vooral door landelijkheid. De meeste winkels zijn – zoals overal in Nederland – verdwenen. Vroeger woonde en werkte de meeste Assendelvers ergens in het dorp. Ook de meeste bedrijven bestaan niet meer.
Aan weerszijden van het kilometerslange lintdorp vind je echter nog wel bedrijven van wereldklassen. Zowel de Forbo aan de ene kant waar al meer dan 125 jaar marmoleum wordt gemaakt als de de bromeliakweker Corn. Bak aan de andere kant zijn wereldleiders.
Het is prettig wonen in het rustige polderlandschap. Bezoekers komen voor de manege, de winkel De Hooimaker die de status kreeg als leukste winkel van NH, de sterrenbakker Lex Brakenhoff. En natuurlijk voor de paardenrennen.
Sinds 1986 wordt de kortebaandraverij op de Dorpsstraat gehouden. De 26 speciaal voor het draven gefokte paarden racen gedurende een middag tegen elkaar. De 300 m Dorpsstraat tussen Van Assema Schilders en Het Wapen van Assendelft is dan bedekt met zand. Graszoden geven de scheiding aan tussen de weghelften.
In Assendelft bedenken de bewoners regelmatig leuke evenementen. De fietstocht waarbij duizenden buurtbewoners verkleed op de fiets van Assendelft naar Krommenie gaan wordt steeds populairder. Immer Gerade aus is een groot feest geworden.
Saendelft is de nieuwbouwwijk. Hier vind je relatief grote huizen in een opvallende architectuur. Elk buurtje heeft een ander karakter waardoor het ook leuk is om door heen te fietsen. In het winkelcentrum vind je alle belangrijke voorzieningen. De eetwinkel De keuken in trekt hobbykoks uit de wijde omgeving.

Buitengewoon Zaans