Getipt voor Kijk Zaans: Krommenie(dijk)

Krommenie

Vanaf de Gouden Eeuw zorgde de zeildoekweverij voor veel werkeenheid. De kwaliteit van het Hollandse zeildoek stond hoog aangeschreven. Dit was een lucratieve business want in de winkelstraten is nog goed te zien dat dit een welvarende plaats was. Je vindt hier nog talloze groen-witte Zaanse huizen uit de 17e tot 19e eeuw.
Overal langs de winkelstraten de Noorder- en Zuiderhoofdstraat ontdek je prachtige gevels en andere historische bouwwerken met een verhaal. Hier zijn nog betrekkelijk veel zelfstandig ondernemers gevestigd die geen onderdeel zijn van een grote winkelketen. Het Italiaanse restaurant Da Marcello heeft een uitstekende reputatie, dat is overgenomen door zijn broer Damiano. Het mooie dorp kent verschillende leuke winkels. Zo is er een speciale natuurhoek, een prachtige muziekwinkel zoals van Dirk Heijne, de onafhankelijke slijterij Drinks& Gifts en vind je hier nog een echte boekhandel Stumpel.
De 750 ondernemers van Krommenie hebben zich verenigd en proberen via Boulevaart het gebied beter op de kaart te zetten en met elkaar samen te werken. Zo gaan ze een festival organiseren waar de ondernemers zich aan de waterkant presenteren.

Buitengewoon Zaans