Getipt voor Kijk Zaans: Koog aan de Zaan

Koog aan de Zaan

De directe nabijheid van de Zaan en het veenweidegebied waar je langs kunt wandelen en fietsen geeft Koog aan de Zaan, net als de meeste andere Zaanse dorpen, een aangenaam karakter.
De wijk Westerkoog uit de jaren zeventig heeft een overdekt winkelcentrum waar verschillende zelfstandige verswinkels het hoofd boven water weten te houden. Hier kun je nog verse vis, groente, vlees, brood en kaas bij kleine winkeliers halen die een goede kwaliteit leveren.
In oud Koog aan de Zaan vind je langs de winkelstraat enkele zaken die ook interessant zijn voor mensen van buiten het dorp. Zo is de kaas- en wijnspeciaalzaak Le Cockelon het meest getipt voor Kijk Zaaans. De buurman Morgan Cars trekt zelfs klanten uit het buitenland. Ook de BB Hal is zo’n zaak waar mensen uit de hele Zaanstreek komen als ze een zelfgemaakt meubel willen of een product van hout dat op maat moet worden gemaakt. Woudt Fietsen heeft zijn eigen merk fietsen in een hedendaags jasje gegoten. De trendy fietsen rijden tegenwoordig niet alleen maar in de Zaanstreek maar ook daarbuiten.
Qua horeca is het dorp blij met het eetcafé De Toog aan de Zaan dat vrijwel altijd goed is gevuld. Voor speciale gelegenheden is het toprestaurant De Vijfde Smaak. In de historische herberg, bijna het mooiste pand van Nederland, wordt op hoog niveau gekookt. Het restaurant krijgt regelmatig uitstekende recensies van de vakpers, maar zeker ook van de klanten.
De voormalige Honigfabriek is tegenwoordig een broedplaats met ateliers voor een edelsmid, kunstenaars en andere zzp’ers. Het is ook de uitvalsbasis voor Stichting Tengel. anwege de nabijheid van de Zaanse Schans en natuurlijk Amsterdam ontvangen de BB’s in het dorp veel gasten. BB ‘t Zaans Koopmanshuis heeft al verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen. Hier slaap je in een historische omgeving want het gebouw dateert al van 1694.

Oud-Koog aan de Zaan

Review: Nunc architecten
Maak eens een fietstochtje vanaf de A8erna naar de Gortershoek via de Lagedijk. De rijkdom aan verschillende gebouwen waar je voorbij fietst is enorm. Hier ontdek je het voormalige kantoor van Honig dat zich verstopt achter een 17e-eeuws Zaans huisje. Maar je passeert ook de industriële pakhuizenwand van Honig, de Vermaning en het oude laboratorium van Duyvis waar je ons altijd kunt opzoeken om even op adem te komen.
Vervolgens kom je langs de in ere herstelde Waakzaamheid met daarachter het zojuist verbouwde pakhuis Asia. Na cacao de Zaan passeer je een prachtige zwarte houten pakhuisje aan het Zaagselpad waar klompen worden opgeslagen, en de Smuiger waar je wellicht tussendoor een prima hapje kunt eten met de beste ingrediënten uit de streek. Deze Parels zijn ook apart allemaal het vermelden waard.

Buitengewoon Zaans