Getipt voor Kijk Zaans: Wormerland

Wormerland

In deze landelijke omgeving gaat het vooral om de rust en het mooie uitzicht als je op het poldergebied uit kijkt. Dé bezienswaardigheid is natuurlijk de erfgoedwand waar pakhuizen uit verschillende periodes laten zien hoe er in die tijd werd gebouwd. Elk pakhuis heeft weer andere stijlkenmerken. Lassie is nog altijd in gebruik.
Op het bedrijventerrein vind je nog verschillende belangrijke bedrijven die in heel Nederland leveren.
Het veenweidegebied met de plas ‘t Zwet is de belangrijkste attractie. Hier varen excursieboten met gasten uit heel Nederland maar ook met buitenlanders over het water om de schoonheid van het gebied te laten zien.
Bij de poelboerderij kun je met of zonder kinderen ook genieten van het landschap. Wil je liever op eigen houtje het water verkennen dan kun je met een kano of kajak bij Arjan Bloem het water op. Of aan de andere kant bij Jisp met een boot die je huurt bij boerderij de Zwethoeve.
Jisp is een belangrijke attractie qua architectuur. Aan de wegsloot liggen diverse mooie historische panden. Ooit is er even sprake van geweest dat Jisp de hoofdstad van Nederland zou worden. Reden genoeg om er een kijkje te nemen. Die status zou het mooie dorp hebben gekregen omdat het ten tijde van de walvisvaart zeer goed draaide vanwege de vele traankokerijen.
Veel bijzondere winkels heeft Wormer niet, de wielerwinkel van Piet de Wit en de verkleedwinkel van Jolanda daargelaten. En natuurlijk komen mensen uit heel Nederland naar de kanospecialist Arjan Bloem.
Aan ‘t Zwet vind je een caférestaurant en in het oude dorpshuis Groos worden allerlei activiteiten georganiseerd. Dorpstheater Wormer verandert steeds van plek maar de gasten blijven komen voor de theatervoorstellingen. In de erfgoedwand vind je kleine bedrijven, meubelmakers en veel kunstenaars. Bij eetcafé De Bataaf kun je heerlijk zitten op het terras op het water.

Buitengewoon Zaans