Bruynzeelpanden

Bruynzeelpanden Zaandam

In 1920 werd de fabriek, ontworpen door de architect Jan Wils, geopend in Zaandam. Later werd de fabriek vooral bekend door de productie van keukens, waar een bekende Zaanse ontwerper namelijk Piet Zwart aan heeft meegewerkt. De keuken- en potlodenfabrieken vertrokken in de zeventiger jaren uit de Zaanstreek. Veel mensen hebben herinneringen aan de periode dat de fabrieken nog volop in bedrijf waren. Waarschijnlijk krijgen de gebouwen een nieuwe bestemming als Ikea zich hier gaat vestigen.

Aantal tips: 3

De Bruynzeelpanden zijn getipt voor Kijk Zaans door de Handboogschutterij Czaar Peter

Review:

In de gigantische, oude Bruynzeelpanden komt steeds meer bedrijvigheid. Het is prachtig als die panden gerestaureerd en behouden worden. Het gaat mij daarbij vooral om de buitenkant, en dat de structuur van de panden intact blijft. Zo ziet het terrein er toch prachtig uit.

De Bruynzeelpanden zijn getipt voor Kijk Zaans door Isabella de Jong (Kunstcentrum)

In 2010 heeft het Kunstcentrum een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd in “Nieuw Bruynzeel”.  Het is jammer dat de modemerken G-Star en Esprit geen outlets mochten vestigen in de prachtige oude fabrieksloodsen, want dat had ik leuk gevonden. Nu zijn er weer nieuwe plannen om andere bedrijven te vestigen. Dit gebied waarin ook Loods5 gevestigd is vind ik ook typisch Zaans. Wij hebben veel leegstaande grote fabriekshallen die prima geschikt zijn voor grote winkels, daarmee trek je ook veel publiek van buiten de regio en het is goed voor de werkgelegenheid.

De Bruynzeelpanden zijn getipt voor Kijk Zaans door Ali Açar (Sultan Ahmet Moskee Zaandam )

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

De loodsen vertellen voor mij het verhaal van de oude Turkse mannen die hier tientallen jaren hebben gewerkt. In de jaren zestig zijn Turkse arbeiders door Bruynzeel, Albert Heijn en NDSM naar Zaandam gehaald. Men had gezonde intelligente mannen nodig.
Vele mensen liepen dagelijks naar hun werk. Wanneer de werkploegen elkaar aflosten, waren de straten daar naar toe gevuld met vele honderden werknemers. Sommigen woonden ook in barakken op het fabrieksterrein, waar ze alleen een kamer hadden of die soms ook moesten delen. Het zou goed zijn als het verhaal van die mensen eens gedegen werd opgetekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht