Domineestuin Zaandijk

Domineestuin Zaandijk

Lees meer op pagina 120 in het boek Zaanse Parels

Tip van Sjoerd Soeters (architect Inverdan)

Review:

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

De Domineestuin in oud Zaandijk is niet authentiek. Het is een reconstructie van een oud Zaans pad. Langs de Zaan stonden de molens, fabriekjes en werven. Aan de sloten die dwars op de rivier ontstonden, werden meestal houten woningen gebouwd. In de Domineestuin vind je zo’n pad met huizen die zijn gebouwd in de stijl uit de periode laat 18e eeuw tot midden 19e eeuw. Het heeft veel weg van de Zaanse Schans, maar het verschil is dat in de Domineestuin, buiten het gezichtsveld van toeristen en bezoekers, ‘gewone’ mensen wonen.
De huizen aan het pad liggen ‘inverdan’. Ze liggen niet allemaal op een rechte lijn, soms zit er ook een tuintje tussen. De bewoners ontmoeten elkaar op het pad. De Domineestuin is voor het project Inverdan in Zaandam heel erg belangrijk geweest. Dit was letterlijk het voorbeeld voor het stadhuis. Dat is ook opgebouwd als een pad, of een wervelkolom, met links en rechts werkhuizen met flexplekken. De ambtenaren ontmoeten elkaar op het pad oftewel in de glazen kokers of de ontmoetingsruimtes tussen de werkhuizen.

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Willem Klut (Oliemolen De Bonte Hen)

Review:

Het blijft leuk om door de Domineesbuurt te wandelen om te ervaren hoe de padstructuur er vroeger heeft uitgezien. Je stapt echt terug in de tijd. Het pad is nog authentiek dus je ervaart hier letterlijk hoe dicht mensen vroeger op elkaar woonden. Het is een uniek stukje Zaanstreek, en de laatste arbeiderswijk die met behulp van enthousiaste bewoners en andere betrokkenen weer in de oorspronkelijke staat is hersteld.

Foto: Sarah Vermoolen (Houtmuseum De Klok)

Tip van Gerrit Smit (molenaar De Bleeke Dood)

Review:

Vroeger kwam ik elke dag bij mijn oma in de Domineestuin. Het huis van mijn oma grensde aan een weiland, waar altijd vee rondliep. Je stond daar midden in het boerenland. Iedereen kende elkaar daar,  je wist precies wie er woonden. Dat waren vooral arme mensen. Er was bijvoorbeeld ook geen wc, alleen een poepgat boven de sloot.
Als ik nu door de Domineestuin heen loop, vind ik het hartstikke leuk, maar ik herken niets meer van vroeger. Toch vind ik het zeker leuk dat er nog wat behouden is gebleven. Het meeste is gesloopt omdat de panden onbewoonbaar waren.