Zaans Museum Zaandam

Zaans Museum Zaandam

Het Zaans Museum heeft in de loop der tijd verschillende collecties verworven. In het Verkade Paviljoen vinden mensen die gewerkt hebben bij Verkade hun eigen geschiedenis terug. Maar ook is er de herkenning van andere bezoekers bij de producten die getoond worden.

Het Zaans Museum heeft een metamorfose ondergaan. Ervaar het zelf! Zes typisch Zaanse producten, zoals hout, papier, rijst, meel, olie en cacao spelen de hoofdrol. Verpakkingen, bedrijfsfilms, kleine machines die je aan het werk kunt zetten en archieffoto’s brengen je terug in de tijd. Elk half uur is er het Zaans spektakel over de drie bloeiperiodes. In de 17e eeuw stonden er circa 650 molens te draaien. 1850 is de opkomst van het stoomtijdperk. De fabrieken zorgen voor de derde bloeiperiode. De bezoeker gaat terug in de tijd aan de hand van de collectie en de verhalen.

Marjolein Lensink was bij de opening: ‘Een spectaculaire licht- en geluidshow opende het ‘Industrieplein’ met als thema ‘De Zaanstreek maakt het’. Erg mooi en zeker een bezoek waard. Heijnis & Schipper Drukkerij leverde ook een kleine bijdrage door originele verpakkingen te scannen en daar prints voor dummy’s voor te maken. Ook de etiketten voor de lijnolieflessen van Forbo in de expo zijn bij H&S gemaakt.

Het tweede gedeelte van het vernieuwde Zaans Museum is inmiddels ook open. ‘Een heel mooi intiem museumpje in het museum lijkt het wel.’

Er is veel te zien dus kom vooral snel kijken als je interesse hebt in de Zaanse historie en dat hebben we toch allemaal :-). Kijk maar naar de duizenden boeken die over de Zaanse historie zijn geschreven.

In het boek Zaanse Parels komt het Zaans Museum voor op pagina 160. In het boek Kijk Zaans vind je op pagina 90/91 het verhaal over het Verkadepaviljoen, op pagina 92/93 het verhaal over het Czaar Peterhuisje  en op pagina 100/101 over het Zaans Museum.

Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam
Tel. 075 681 00 00

verkoopadres voor het boek Zaanse Parels.

verkoopadres voor het boek Zaanse Parels.

 

 

Zaans Museum Zaandam

Aantal tips: 5

Fotograaf: Simone Ronchetti

Tip van Inge Bosman (Zaanse Kaper)

Review:

Omdat ik geïnteresseerd ben in klederdracht vind ik de kostuumcollectie van het Zaans museum prachtig. Het Zaanse stikwerk is heel mooi om te zien. Ik werk zelf als textielvrijwilliger bij het museum. Het is mooi hoe de thema’s werken, wonen, water en molens in het museum belicht worden. De Zaan verbindt de boel, want daar wordt aan gewerkt en gewoond. Je vindt er zowel molens als fabrieken, en iedereen wil aan de Zaan wonen. Leuk aan het museum is ook dat het industriële verleden goed wordt getoond, zoals Honig en Verkade. Je kijgt er heel bijzondere spullen te zien, en heel bijzondere verhalen te horen.

Tip van Jan Nieuwhoff (Honig Breethuis)

Review:

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Een groot deel van de historische collectie van stichting Honig Breet is te zien in het Zaans Museum. We zijn blij dat de rijke zilvercollectie, de textielverzameling en de mooie meubels daar getoond worden. Dankzij het Zaans Museum kunnen mensen die spullen bekijken. Samen met de industriële objecten geven ze een goed overzicht van de geschiedenis van de Zaanstreek.

Tip van Vanilia

Review:

Het Verkade Paviljoen vertelt de geschiedenis van hun bedrijf maar ook die van de Zaanstreek. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat is mooi om te zien. Het is zeker ook leuk om met kinderen hierheen te gaan door de vele spelletjes en speurtochten.

Tip van Jaap Klomp (Wilhelminapark)

Review:

De collectie van het Verkade Paviljoen bestaat uit talloze schatten die het bedrijf heeft bewaard en bijeengebracht. Het is mooi dat ook letterlijk alle aquarellen van de Verkadealbums bewaard zijn gebleven. Geen enkele aquarel is verloren gegaan. Het is een unieke verzameling.
In het Verkade Paviljoen kun je verder zien hoe beschuit en chocolade werd gemaakt. Het geeft een goed beeld van de voedselproductie in de eerste helft van de 20e eeuw.

Tip van Gijs Smith en Zeger Kuijken (Duyvis Wiener)

Review:

Het Verkade Paviljoen is voor iedereen leuk, niet alleen voor techneuten. Je kunt er een oude productielijn zien waar nepchocolade wordt gemaakt. Bezoekers ontdekken zo dat er van alles aan vooraf gaat voordat de reep in de supermarkt ligt. Leuk is dat je in het museum ook Duyvis Wiener weer tegenkomt. Voor de jeugd is het echt een aantrekkelijk museum want als je bepaalde handelingen verricht dan gebeurt er van alles. En dat is prachtig.