Afvalzorg Nauerna

Afvalzorg Nauerna Zaandam

‘We geven met dit bijzondere gebouw een statement af dat je hier veilig kunt wonen en werken. Van oudsher bouwen mensen al op afval. Doordat we afval steeds beter kunnen behandelen en recyclen blijft er uiteindelijk maar 3 procent af dat gestort moet worden. Het overgrote deel van ons afval wordt bewerkt en gereinigd, zodat het weer een nieuwe bestemming krijgt.’

Lees meer over de bijzondere missie van Afvalzorg Nauerna op pagina 176/177 in het boek Zaanse Parels.

Foto’s: Trudi Sennhauser

Aantal tips: 3

Tip van Pascal Voorvelt (Rabobank Zaanstreek)

Review:

Op een oude stortplaats heeft afvalverwerkingsbedrijf Afvalzorg te Nauerna zijn eigen hoofdkantoor neergezet. Het is een drijvend gebouw waarbij ze bijvoorbeeld niet konden heien. Het is heel knap hoe ze dit hebben gedaan, maar ook dat ze vervuilde grond weer bruikbaar weten te maken. Wanneer de vuilnisbelt vol is, dan is het project waarschijnlijk klaar en krijgt het gebouw een andere bestemming. De vuilnishoop wordt dan wellicht een mooi landschap.

Tip van Paul Carree

Review:

Afvalzorg schittert op een prachtige locatie. Het concept is ongelooflijk mooi en innovatief. Het gebouw ligt heel mooi in het landschap. Voor mij is dat altijd belangrijk, want je kunt een gebouw niet los van de omgeving zien. Het opent zich naar het water toe. Het gebouw is niet onderheid, waardoor het een beetje wegzakt, dus af en toe moet het worden opgekrikt.

Tip van Joost Westerik (Trias vmbo)

Review:

Elke keer als ik langs rij bewonder ik de strakke lijnen van het gebouw in combinatie met het ecologische dak. Een sieraad voor het ontwikkelde landschap.