Archeologische maquettebouwer Jelus Matser

Archeologische maquettebouwer Jelus Matser

Het bekende Zaanse landschap bestaat nog niet zo lang. Rond het begin van de jaartelling vestigden mensen zich in het gebied dat we nu kennen als Assendelft en Krommenie. Toen het gebied in een drassig veengebied veranderde, trokken de mensen weer weg. In de 12e en 13e eeuw kwam er een nieuwe lichting bewoners. Zij groeven ontwateringssloten en creëerden zo nieuw land. Zo ontstonden de lintdorpen met houten huizen aan een lange straat met evenwijdig daaraan een wegsloot, en overal bruggetjes om bij de houten woningen te kunnen komen. Dat kun je nog goed zien bij Haaldersbroek.

Lees meer in het boek Kijk Zaans op pagina 42/43. Bij de tekst is een afbeelding van een maquette van Jelus Matser geplaatst.

Foto: Sarah Vermoolen

Aantal tips: 2

Tip van Nicole van der Heijden (beeldend kunstenaar)

Review:

Kunstenaar Jelus Matser bouwt archeologische reconstructiemodellen en maquettes voor verschillende musea. Er zijn maar weinig mensen die dit kunnen.

Tip van Papierrestauratie

Review:

Jelus Matser is kunstenaar, maquettebouwer, heeft jaren in de scheepsbouw gewerkt en weet veel van archeologie. Hij maakt maquettes en scheepsmodellen voor verschillende musea. Aan de hand van archeologisch uitgewerkte sporen maakt hij bijzondere reconstructies van boerderijen, landschappen en scheepswerven. Als lid van de  Monumentencommissie van de gemeente Zaanstad betekent hij veel voor het behoud van het Zaanse erfgoed. Al met al een bijzondere duizendpoot!§