Arthur Wagenaar

Stads/Einder

Zondag 11 oktober 2015
Fronikboerderij, Westerwindpad Zaandam
Erf open 17 uur
18.15 uur biologische maaltijd (€ 10, reserveer uiterlijk 10 oktober via eten@stadseinder.nl)
19.15 Gezamenlijk wandelen we naar de buurman, boer Rutte
19.30 Pianovoorstelling Stads/Einder van componist Arthur Wagenaar en LABland
Bekijk de trailer

Wat is het verschil tussen skyline en horizon?
Daar waar Aarde eindigt en de lucht begon
Waar stopt de volgebouwde stadsplattegrond,
Naast de plek waar eens het boerenland bestond?
De hemel ligt verdwaald tussen einder en begin
En ik zit er, zoals gewoonlijk, weer middenin
– Jacob Passander (TransitionTownZaanstreek)

Unknown

Foto: Bart Grietens

In de muziekvoorstelling Stads/Einder komt het leven op het platteland en in de grote stad tot leven. Twee werelden worden verklankt in een compositie voor piano en verbeeld door live animatie. Dat gebeurt helemaal analoog, met 12 overheadprojectoren in een bijzondere installatie van vier meter doorsnee. De muziek is geïnspireerd op de seizoenen en het boerenwerk dat daar traditioneel bij hoort, zoals geboorte (maart), zaaien (april), oogsten (september) en slacht (december). Alle twaalf maanden komen voorbij. Daarnaast klinkt ook de muziek van de stad die 24 uur per dag in leven is.

Stads/Einder is niet alleen een muziekstuk, maar ook het festival waar dit stuk speelt. Over stad en land. Over twee werelden in beweging. Over trendy groenten en boerenwijsheid. Over steen en gras. En over mensen die bijzondere levenskeuzes hebben gemaakt. Dappere voortrekkers die de stad vergroenen, kleinschalige boeren in een tijd van haast en grootschaligheid.

Er wordt gespeeld op boerderijen op de grens van stad en land, met één poot in de velden en één in de oprukkende nieuwbouw. Zoals op 11 oktober de Fronikboerderij in Zaandam. Centraal staat de voorstelling Stads/Einder, voor piano met live animatie. Daarvoor staat er onder andere op het programma: melken bij buurman boer Rutte, groene inspiratiemarkt, muziek van trompetist Mark Nieuwenhuis, poëzie, verhalen door Jacob Passander (Transition Town Zaanstreek), ontmoetingen en niet te vergeten bio seizoensgebonden proeverijen.

Meer informatie over de componist, het festival en beluister een voorproefje van de compositie

Tickets voor 11 oktober via Zaantheater

Lees het verhaal in de krant

Unknown-3

 

Arthur Wagenaar is getipt voor Kijk Zaans

door Jacob Spaander

11201897_721559417971868_4061232017379472082_nHoewel Arthur Wagenaar vooral bekend staat als componist is hij daarnaast zo veelzijdig dat hij met recht een Zaanse parel genoemd mag worden. Hij heeft ook een beetje dat eigenwijze in zich. Zijn muziek is nooit braaf en zoekt zijn eigen weg, ergens tussen klassiek, pop en muziektheater. Een goed voorbeeld is het Stads/Einder festival dat hij op verschillende plekken in Nederland organiseert maar ook in de Zaanstreek zelf. Centraal staat het pianostuk dat hij schreef vanuit de gedachte hoe de twaalf maanden van het jaar er uit zien als je kijkt naar de dynamiek tussen Stad en Land. Tijdens het spelen wordt er op bijzondere wijze vorm gegeven aan die twaalf maanden. En daarnaast gebeurt er van alles met het thema van Stad en Land.
Ook het Goed Bezig festival, een kleinschalig gebeuren in de Wijde Wormer trekt elk jaar weer enthousiaste bezoekers, die dan ook vaak zich even laten meenemen op een kleine safari door de moestuin, want Arthur heeft ook groene vingers. Niet alleen groen, want die vingers maken ook vreemde instrumenten zoals de Rampafoon, met snaren van wel negen meter lang.
Kortom, Arthur is iemand die raakvlakken opzoekt, duurzaamheid en zelfredzaamheid hoog in het vaandel heeft, de wereld opfleurt met muzikale en verrassende tonen en daarmee ook een prachtige bijdrage levert aan de kleurrijke Zaanstreek.