Assendelfers

Assendelfers

Tip van Tineke Volkers (Hooimaker)

Review:

We wonen op een geweldig stukje Assendelft, waar mensen nog echt contact met elkaar hebben en voor elkaar klaarstaan. Ook waarderen we elkaars kwaliteiten.
De kwaliteit van onze buurman Simon Hondius is dat hij niet alleen zelf een huis aan het bouwen is, maar we hebben er ook  gezellige buurman aan. Ook is hij voorzitter van buurtvereniging “De Kromme Heit”  en  kampioen priksleeën van Assendelft en Nauerna  (geweest).
Hij fokt ook Assendelfers: dit zijn originele Assendelftse kippen en hanen.
Simon heeft veel zorg voor zijn dieren, ze zien er dan ook prachtig uit. Dus wie een originele Assendelfer kip zoekt, kan eens een praatje maken met de buurman.
Hij woont op Dorpssstraat 149.
Zo de Zaanstreek
(serie artikelen Dagblad Zaanstreek 2009)
,,Op de rotonde waakt een haan over het nieuwe en het oude Assendelft. Bij het ochtendgloren begint de haan te kraaien en schudt de sluimerende mensen wakker om weer aan het werk te gaan. Hij verdrijft de demonen van de nacht en kondigt de zon aan”, vertelt beeldend kunstenaar Leonard Frederiks.
Hij geeft cursussen beeldhouwen en modelboetseren en hij organiseert workshops. Hij maakt zelf onder meer grote keramische beelden.
In eerste instantie kon hij ‘niets met de foto’. ,,Je ziet een nietszeggende rotonde met plantjes en een saaie toegangsweg naar een nieuwbouwwijk. Daarna zag ik pas dat het de rotonde is waar ik vaak voorbijkom. Hier gebeuren nogal eens ongelukken, doordat fietsers in de buitenste ring zowel links- als rechtsom mogen.”
Hij heeft, vertelt hij, daarom een enorme haan getekend die moet waken over de rotonde en de buurten. ,,Het dier, het symbool voor waakzaamheid, is tevens een eerbetoon aan de rasechte Assendelver haan. De haan kun je uitvoeren in cortenstaal zodat je een mooi roestig effect krijgt. Door brokken glas toe te voegen weerspiegelt de zon. Ook in de kam op zijn kop moet glas worden verwerkt zodat deze schittert in de zon. Een haan op een kerktoren fungeert als windwijzer. Ik heb deze haan op een draaiende stok gezet zodat het altijd zijn kop naar de aanstormende wind kan richten. De wind verbeeldt de boze machten die verdreven moeten worden.”
Fleuriger
De rotonde verbindt volgens Frederiks het oude en het nieuwe Assendelft en Saendelft met elkaar. ,,Het is een heel groot kaal stuk niemandsland waarbij oud en nieuw op elkaar botsen. Zo’n belangrijke kruising mag, zo vindt Frederiks, er toch wel iets fleuriger uit zien.
Droefenis
,,Nu straalt die kruising vooral droefenis uit. Als mijn haan hier gerealiseerd wordt dan krijg je een heel ander beeld. Mijn haan moet wel drie tot vier meter hoog worden zodat hij ver kan kijken en een goed overzicht heeft. In een nieuwe wijk moeten mensen aan elkaar wennen, de haan kan daarom over hen waken. Hij zorgt er voor dat er geen ongelukken meer gebeuren.”
Sarah Vermoolen
 De rotonde in Assendelft met de haan van Leonard Frederiks. Foto Rob van den Berg