Bas Husslage

Bas Husslage

Cultuur ondernemer /schrijver/voormalig stadsdichter Bas Husslage heeft een passie voor de Zaanstreek, voor braakliggende terreinen en eten. Deze weet hij te combineren met opmerkelijke succesvolle initiatieven. Zo is hij het brein achter het festival Smaakexplosies (dat jammer genoeg niet meer bestaat). De Monettuin, de Stichting Monet in Zaandam, stadstuinbouwprojecten en de boerenmarkt zijn creaties van Bas.

background-logo5Momenteel is hij ondermeer actief bij het Platform aan de Zaan en werkt hij aan een festival over Industrie Cultuur Zaanstreek

Voor het boek Zaanse Parels heeft hij een verhaal geschreven over Pinksterzaan: over Zaans ontzet en Derde Pinksterdag. Zie pagina 144/145. In het boek Kijk Zaans vertelt Bas een verhaal over smakelijke avonturen op pagina 70/71.
Ter ere van de boekpresentatie van Kijk Zaans schreef hij een mooi gedicht.

 

Foto: Simone Ronchetti

Aantal tips: 4

Bas Husslage is getipt voor Kijk Zaans door DeVijfdeSmaak (restaurant)

Review:

Bas Husslage van tekst- en projectbureau Woordenschat is op allerlei manieren met eten en de Zaanstreek bezig, en zijn werkwijze spreek mij bijzonder aan. Hij denkt veel verder dan alleen het promoten van duurzame producten. Het festival  Smaakexplosies, dat hij op het Hembrugterrein organiseert, is een unieke combinatie van cultuur, kunst en eten. Die brengt hij mooi bij elkaar. Het is een geweldig festival. Hij is ook bezig met Monet, waar hij een boekje over heeft gemaakt. En natuurlijk heeft hij de Boerenmarkt opgezet. Bas is ook een heel sympathieke man bij wie alle ideeën recht uit zijn hart komen, want aan een festival zoals Smaakexplosies verdient hij niets.

Tip van Angelique de Groen (voorheen Zaandok)

Review:

Het is altijd leuk om Bas Husslage te horen praten over zijn projecten. Hij doet dat met zoveel passie dat hij helemaal gaat glimmen. Na de tuin in de Russische buurt is hij nu bezig met een volkstuin in de Surinaamse buurt. Elke volkstuin krijgt een eigen thema. Leuk is dat hij iedereen daar bij betrekt omdat hij graag wil dat mensen met elkaar verbonden worden. Zo betrekt hij ook psychiatrische patiënten uit de buurt bij de tuin. Het doel is dat buurtbewoners gebruik gaan maken van de volkstuinen en zo meer contact met elkaar krijgen.
Als stadsdichter steekt hij ook veel tijd in gedichten. Voor Zaandok heeft hij ook een mooi gedicht gemaakt. Dat gaat hij nu op een aangespoeld stuk hout verwerken. Zijn gedichten zie je op diverse plekken in de stad. Mensen moeten ze gaan lezen!
Hij is ook de man achter de Monetroute. Laatst schreef hij op Facebook dat hij de schilderijen nu ook in het echt had gezien in het Rijksmuseum. Daar was hij helemaal ontroerd van: dat tekent zijn bevlogenheid.

Foto: Yvonne de Groot

Tip van Yvonne de Groot (ZVH)

Review:

Bas Husslage is een van de meest creatieve mensen die ik ooit heb ontmoet. hij kan alles en hij verbindt alles. Beeld, tekst, eten, locaties, mensen: alles heeft met elkaar te maken als Bas ernaar kijkt. Voor ZVH heeft hij een paar heel mooie gedichten gemaakt. Een is te zien in onze winkel op de Peperstraat in Zaandam (Stoere mannen is de titel) en een andere maakte hij in onze opdracht voor het nieuwe Erasmushuis / Kroonenburg, te lezen bij de ingang (even omhoog kijken). Zit je ooit op een dood spoor, bel dan Bas voor inspiratie.

Tip van Bakery Institute

Review:

Bas is een bijzonder gepassioneerd mens die houdt van mooie producten. Een paar keer per week komt hij bij ons langs. Hij wil op allerlei manieren de Zaanstreek leuker en mooier maken. Zo is hij nu weer bezig met de boerenmarkt en groentetuinen. De groenten die verbouwd worden in de buurttuinen willen wij weer verwerken in onze producten.