BedrijvigeBij

BedrijvigeBij Koog aan de Zaan/Zaandam

De bedrijvigheid in de Zaanstreek is begonnen met 1 molen. Dat werden er vele honderden, van waaruit ook weer nieuwe bedrijven ontstonden. BedrijvigeBij, in 2003 opgericht door Gerbrand Klop, is gebaseerd op het idee dat kleine bedrijven elkaar kunnen stimuleren en aanvullen. Er zijn inmiddels vele honderden ondernemers via dit concept actief. Daar zouden zomaar nieuwe Honigsjes en Albert Heijns uit kunnen voortkomen. Ondernemers kunnen tegen een lage huurprijs een ruimte huren in een van de markante gebouwen in Zaandam en Koog aan de Zaan. De BedrijvigeBij is echt een begrip in de Zaanstreek. Lees het volledige interview met Gerbrand Klop in het boek Kijk Zaans (pagina 140/141).

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Marcel Weenink (buro 075)

Review:

Bijna 10 jaar geleden starte Gerbrand Klop als eerste en enige in Zaanstad het concept voor het opzetten van bedrijvenverzamelgebouwen c.q. broedplaatsen. Het eerste pand destijds was het voormalig Honig Merkartikelenkantoor in Koog a/d Zaan.
Op de meeste locaties van de BedrijvigeBijĀ  zijn vooral kleine (creatieve) bedrijven, zzp-ers en kunstenaars actief. Tegen een betaalbare prijs zijn kleine units te huur zonder dat er langdurige contracten aan te pas komen. Maar het mooiste is dat de huurders elkaar stimuleren, helpen of elkaars netwerk gaan delen. Dit komt de lokale economie zeker ten goede.