Blaauwe Hof Wormerveer

Blaauwe Hof Wormerveer

Tip van Carolien van Halen (ingezonden bericht)

Een warme dag…
De vogeltjes in het park kwetteren erop los.
Een rij van tien Zaansgroene huisjes: de bovenluiken van de deuren wijd open. Het hout zindert.
Kinderen spelen tikkertje. Hun voeten raken slechts kort de gloeiende klinkertjes. Een zwart-witte poes ligt dromerig in het zonnetje.
Zachte muziek: een accordeon. Als je je ogen dicht doet, waan je je in Parijs. Op de bankjes bij de zonnewijzer genieten de bewoners van het Blaauwe Hof van het zonnetje en een wijntje.
Aan het Hennepad in Wormerveer ligt het Blaauwe Hof. Verscholen tussen het Wilhelminapark en de Wilhelminaparkflat. In 1766 liet Dirck Blaauw dit hofje van twintig houten huisjes bouwen. Ze waren bestemd voor het personeel van zijn papiermolens. Een vroege vorm van sociale woningbouw. Het Blaauwe Hof is het laatst bewaard gebleven hofje met houten huisjes van Nederland.
In iedere woonkamer staat een authentieke Zaanse smuiger (schouw) met blauw/witte tegeltjes. Hierop staan Bijbelse afbeeldingen. De woningen zijn fantastisch om in te wonen: de geur van hout, de rust en het contact met de buren. Maar… verwacht geen ruimte, luxe en privacy! In de tuintjes geen hoge schuttingen. Op het Hennepad vind je nog lage wit-groene hekjes.
‘Gnap en ordentelijk’ van gedrag. En op zondag naar de kerk! Als bewoner van het hofje moest je vroeger de etiquette volgen. De huisjes stonden in twee rijen tegenover elkaar, gescheiden door een bleekveld. Begin jaren zeventig is het hofje gerestaureerd. Tien huisjes werden gesloopt. Met dit materiaal werden de andere tien huisjes opgeknapt.
Het bleekveld is tegenwoordig een plantsoen met een grasveld, een rozenperk en een pleintje. Op dit pleintje staat een zonnewijzer met de teksten ‘Geen schaduw zonder zon’ en ‘Ik tel alleen de heldere uren’. Aan de achterkant van de huisjes ligt het Wilhelminapark. Het heeft zijn naam te danken aan koningin Wilhelmina. Zij opende het park in 1899.
Het Blaauwe Hof blijft een bijzondere plek. Ontdek het zelf!
Het Hof Saenden in Wormerveer is ook een parel die het ontdekken waard is.