Bullekerk Zaandam

Bullekerk Zaandam

Tip van Dorrit Nijhuis (eindredacteur Kijk Zaans)

Review:

De Bullekerk heb ik leren kennen via de orgelles van mijn zoon bij FluXus Muziekschool. Tijdens zijn de eerste les mocht hij meteen mee naar de kerk aan de overkant, om daar op het grote orgel te spelen. Dat bleek bij de orgelles te horen: één keer per maand les in de kerk.
Foto: Simone Ronchetti
Sindsdien kom ik er vaker. Ik vind het een mooie kerk. Het heeft een prachtig houten torentje, een apart beeld van een pelikaan (die niet op een pelikaan lijkt) en een grappige naam (vanwege het helemaal niet grappige verhaal over een vrouw die door een stier op de horens werd genomen). Ik hou van de verweerde stenen vloer, de houten banken, het 300 jaar oude orgel en de hoge beschilderde houten gewelven. Op donderdag is de kerk een paar uur open voor wie er eens naar binnen wil. Wat natuurlijk ook op zondag kan, bij de dienst. En één keer per maand op zaterdag kan je er luisteren naar Bachcantates, prachtig uitgevoerd door het Collegium Vocale Zaandam.

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Theo Hallingse (houtmuseum Pakhuis De Klok)

Review:

Fascinerend aan de Bullekerk in Zaandam vind ik de naamgeving. Deze kerk in West Zaandam is gebouwd in 1638. Het verhaal van de naamgevig speelt zich af in 1647. In  de nabijgelegen wei graasden koeien. Boer Jacob Egh had zijn stier aan het damhek vastgebonden. Toen jongens daar gingen vliegeren, werd de stier onrustig en begon te stampen. De boer werd boos op de jongens, waardoor de stier nog onrustiger werd. Het dier rukte zich los en nam Jacob op de hoorns. Zijn hoogzwangere vrouw Trijn kwam naar buiten, op het geluid af. Vervolgens nam de stier ook haar op de hoorns, waarbij haar buik opengereten werd en het kindje geboren werd. Jacob noch Trijn overleefde het drama. Ze werden begraven in de kerk. Jacob junior bleef wel leven, maar overleed negen maanden later als gevolg van een epidemische ziekte. Hij werd in het graf van zijn ouders bijgezet. Sindsdien wordt de kerk, die officieel Westzijderkerk heet, ‘Bullekerk’ genoemd. Boven de ingang hangt een schilderij van het ongeval, dat ‘Stiers Wreedheid’ wordt genoemd. Het houtsnijwerk in de kansel laat alleen de gebruikelijke symbolen zien van geloof, hoop en liefde. Maar wanneer het drama vóór de bouw van de kerk was gebeurd, dan was daar wellicht ook wat van in het houtsnijwerk terug te zien. Ik heb ‘Stiers Wreedheid’ in hout laten namaken om het een extra dimensie te geven. Je kunt de angst op de gezichten zien.