Collegium Vocale Zaandam

Collegium Vocale Zaandam

Tip van Moon Hofer (FluXus)

In 2012 bestaat het koor van Collegium Vocale tien jaar. Iedere maand voeren ze op zaterdagmiddag in de Bullekerk een cantate op van Bach met beroepsolisten. Het orkest Eik en Linde maakt daarbij gebruik van echt oude barokinstrumenten uit de Bachtijd. De afwisseling van de instrumentatie met de solo’s is prachtig.
Het koor heeft inmiddels een aardige groep fans die komen luisteren naar de muziek van Bach. Cor Brandenburg is al tien jaar de bevlogen dirigent die het enthousiasme voor de muziek overbrengt op het orkest en koor maar ook op het publiek. Elke cantate van Bach is weer anders, daarom is het zo leuk dat hij elke keer deze eerst inleidt. Zodat je als publiek beter begrijpt voor welke gebeurtenis het geschreven is. Het verschil tussen een feestelijke of een ingetogen cantate is groot. Ik vind het prachtig en kan iedere keer weer op een andere manier ontroerd raken, maar ook met verbazing genieten. De blauwdruk is altijd hetzelfde, toch weet het koor de luisteraar elke keer weer te verrassen. De akoestiek van de Bullekerk werkt gigantisch mee om de aria’s nog beter tot hun recht te laten komen. De speciale Bachmanier van stemvoering en het orkest vullen elkaar mooi aan.

Tip van Frans Wytema

Ga eens op een zaterdagmiddag luisteren naar de Bachcantates gedirigeerd door Cor Brandenburg met koor en het barokorkest Eik en Linde in de Bullekerk aan de Westzijde in Zaandam. Cor geeft een interessante toelichting. Laatst was er weer een prachtig concert in een stampvolle kerk. Voor deze indrukwekkende muziek hoef je de Zaanstreek niet uit.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar overzicht