Czaar Peterhuisje Zaandam

Museum Czaar Peterhuisje Zaandam

Een beetje verscholen op het Krimp ligt het beroemde Czaar Peterhuisje, een houten huisje uit 1632, beschermd door een stenen huis die er omheen is geplaatst. In 1697 bracht de toen 25-jarige tsaar Peter de Grote een bezoek aan Zaandam waarbij hij overnachtte in dit huisje. De tsaar was van plan om de Russische scheepsbouw te moderniseren. Daarom wilde hij de Hollandse manier van schepen bouwen bestuderen. Hij kwam hier incognito maar was door zijn lengte een opvallende verschijning. Er ontstond zo een oploop waardoor hij nauwelijks kon rondkijken. Uiteindelijk heeft hij maar zeven nachten in het huisje gelogeerd.

Lees het volledige verhaal in het boek Kijk Zaans op pagina 92/93.

Czaar Peterhuisje
Krimp 23
1506 AA Zaandam
Tel. 075 681 00 00

Foto: Simone Ronchetti

Tip van Kijk Zaans fotograaf Simone Ronchetti 

Review:

Klein maar fijn, zo zou je het Czaar Peterhuisje het beste kunnen beschrijven. Onbekend ook, niet bij de toeristen die het museum weten te vinden, maar bij de Zaankanters zelf.
Iedereen kent het beeld van Czaar Peter op de Dam en velen weten dat hij in Zaandam is geweest, maar de meeste Zaankanters die ik ken, zijn nog nooit in het niet ver daar vandaan gelegen huisje geweest. Jammer want het is bijzonder, en het zijn zelfs twee musea in één. Het arbeidershuisje staat onder een speciaal daarvoor gebouwd stenen omhulsel. Zowel het Czaar Peterhuisje als de stolp staan op de lijst van Rijksmonumenten. 

Tip van Theo Hallingse (houtmuseum Pakhuis De Klok)

Review:

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

In het Czaar Peterhuisje zie je het begin van de bloeiperiode van het gezaagde hout in de Zaanstreek. Het wagenschot, de ramen en de deurkalf zijn nog authentiek. De constructie, afmetingen en toepassingen laten zien hoe er in die periode in de Zaanstreek hout gezaagd werd.

Tip van Ozgür Kük (Castell Steak & Bites)

Review:

Buiten dat het Czaar Peterhuisje als toeristische trekpleister Zaanstad op de kaart zet, staat het voor ons ook symbool voor een groot monarch die niet bang was om op onze (Zaanse) scheepswerven kennis te vergaren. Deze man zal ook niet voor niets onze scheepswerven hebben uitgekozen want ondernemingsdrift is kenmerkend voor de ondernemende Zaankanters. Kijk maar naar de vele Zaanse familiebedrijven en ondernemingen die groot zijn geworden maar waar de eigenaren nog steeds op de werkvloer rondlopen en iedereen bij naam kennen. Dat zijn de ondernemingen die succesvol blijven. Om deze redenen willen wij het Czaar Peterhuisje tippen als typisch Zaans!