Datsjaproject

Datsja project

Tip van Meubelatelier Engelina

Foto: Sarah Vermoolen

In verschillende Zaanse wijken heeft Judith Ernst  grote projecten gedaan, waar afval  en het samenbrengen van mensen centraal staat. Zo heeft ze in het kader van het Ruslandjaar met kinderen en ouders uit de Russische Buurt datsja’s gebouwd. Dit zijn Russische huisjes, een soort buitenhuisjes of blokhutten, die je in volkstuinen tegenkomt maar ook als tuinhuis. Soms wonen er ook mensen in. Een kenmerk van een datsja is, dat deze altijd rijk versierd is aan de voorkant. Mensen gaan door de ingang aan de zijkant naar binnen..
De miniaturen datsja’s in de Russische Buurt, die een jaar blijven staan in de voortuinen, vormen samen een exporoute. Een belangrijk kenmerk van de projecten van Judith Ernst is, dat zoveel mogelijk gemaakt moet worden van afval. Voor de daken van de datsja’s hebben we de schaaldelen van boomstammen opgehaald bij molen Het Jonge Schaap. Deze delen blijven over na het schaven en worden anders weggegooid.

Tip van Maartje van Deursem (Blik op Hout)

Judith Ernst is een bevlogen vrouw die in Zaandam duurzaamheidprojecten is gestart. Zo maakt ze samen met bewoners Darsja’s, een soort Russische houten huisjes, van afvalmateriaal. Dit in het kader van het Zaans Ruslandjaar 2013

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar overzicht