De Adelaar/Vanilia

De Adelaar/Vanilia

Directeur Michel Hulzebosch van Vanilia: Al onze boutiques zijn gevestigd in monumentale, industriële panden. Bij dit gebouw zag ik in 1 seconde de mogelijkheden en wist ik binnen 1 minuut wat ik er van zou maken. Omdat het 27 jaar leeg had gestaan, was de oude zeepfabriek helemaal vergaan aan de binnenkant. Het was een kale ruimte met alleen pilaren waarin de betonrot had toegeslagen.

Het grootste compliment dat bezoekers me nu kunnen geven is dat je niet kunt zien dat het gerestaureerd is. Alleen de buitenmuren zijn oud. Het dak is zo’n 80 cm opgetild en vervangen door een groot rechthoekig glazen plafond. De ruimte heb ik met glazen puien en hekwerken van staal in units verdeeld. De kleding hangt hier in een soort bijenkorf waar het licht van boven komt, maar waar je ook zicht hebt op de Zaan.

Uit: het boek Kijk Zaans (lees het volledige interview op pagina 142/143).

 

Aantal tips: 4

Vanilia/De Adelaars is getipt voor Kijk Zaans door Bart Nieuwenhuijs (restaurator)

Foto: Arjan ten Pierick

Review:

Michel Hulzebosch, de eigenaar van modehuis Vanilia, heeft een enorme passie voor monumenten. Hij heeft al zijn winkels ondergebracht in monumentale panden. Ik heb enorm respect voor deze man, want hij heeft De Adelaar prachtig gerestaureerd. Hij leidt niet alleen het bedrijf, maar leidde ook de restauratie van het pand. Van te voren wilde niemand er een stuiver voor geven. Nu is De Adelaar het pareltje van Wormerveer, waar we allemaal trots op zijn. Het is leuk dat een landelijk bekende onderneming zijn naam aan de Zaanstreek verbindt.

Tip van Wouter Boekhold (projectleider Julianabrug)

Review:

Over de Kalverringdijk fietsend, of over de Zaan varend, je kan niet anders dan gefascineerd raken door de kenmerkende Adelaar op het dak van de watertoren van de fabriek in Wormerveer. Lange tijd heeft de fabriek er vervallen bijgestaan. Maar gelukkig heeft de nieuwe eigenaar, Vanilia, het pand weer in oude glorie hersteld.

Vanilia is getipt voor Kijk Zaans door K’ook!

Review:

Het is heel gaaf dat Vanilia dit verwaarloosde pand zo mooi heeft gemaakt. Prachtig hoe de stoere kleding hier geweldig tot zijn recht komt. Vanilia zou ik omschrijven als een combinatie van vintage en modern. Zo worden jaren zeventig meubels gecombineerd met de kleding van nu. Alles klopt aan het concept. Het ziet er heel uitnodigend uit. Er lopen ook mooie leuke mensen rond. De winkels van Vanilia zijn altijd gehuisvest in oude bijzondere panden.  Zo ontstaat er een eigen bijzondere huisstijl in de winkels, waar mannen ook graag komen, omdat er zoveel te zien is.

Tip van Bart Natuursteen

Review:

Als Brabantse vond ik het de eerste jaren best lastig om me te oriënteren in de Zaanstreek. Mijn richtingsgevoel is niet zo goed, maar als ik dan de Adelaar zag, dan wist ik weer waar ik was. Ook het verhaal achter de Adelaar is leuk. Dat het bronzen beeld in het water is gegooid, omdat ze niet wilden dat de Duitsers het te pakken kregen. Dat originele beeld is nooit terug gevonden. Het pand zelf is prachtig verbouwd door Vanilia. Het is geweldig dat zo’n gerenommeerd bedrijf zich gevestigd heeft in de Zaanstreek.