De Hemmes

De Hemmes

hemmes poelzijde30122013 Impressie plan Hemmes GroepDe Hemmes was vroeger een bedrijvig terrein waarop ruim tien molens stonden, veelal olie- en pelmolens. Het grootste deel van dit terrein ligt inmiddels jaren braak.

De Hemmesgroep zet zich al jaren in om het schiereiland weer leven in te blazen.  ‘We willen op de historische plekken waar ooit de molens stonden weer een aantal molens terugbouwen. Met architect Han van Leeuwen en molenmaker Bart Nieuwenhuijs wordt getekend aan het eerste ontwerp. Molen de Zaadzaaier krijgt het authentieke uiterlijk van een historische molen maar met één groot verschil want er komt een turbine in waarmee je elektriciteit kunt opwekken voor honderd woningen. Dit is echt innovatief want dit is nog nooit eerder gedaan. Alles hebben we inmiddels doorgerekend en uitgedacht zodat de molen ook echt gebouwd kan worden.  Het wordt een pilotproject om te zien of onze berekeningen kloppen. We zijn op zoek naar een huurder voor de molenromp en naar een koper voor de molenschuur zodat de molen hopelijk nog eind 2015 gebouwd kan worden. Op termijn willen we een echte Zaanse wijk creëren waarbij het oude slotenpatroon terugkomt. In de molens en de molenschuren willen we creatieve en ambachtelijke bedrijven.’

Lees meer op de website van De Hemmesgroep en in hun nieuwsbrief.

Lees meer over de Hemmes op pagina 9 en 160 in het boek Zaanse Parels.

Hemmesgroep: Peter Ulle (stedenbouwkundig ontwerper), Bart Nieuwenhuijs (specialist Zaanse houtbouw, molenmaker en restaurator) en Wendy van Wilgenburg (cultureel antropoloog/documentairemaker)

Aantal tips: 3

De Hemmes is getipt voor Kijk Zaans door B&B ‘t Zaanse Koopmanshuis

Review:

Het schiereiland bij het Kalf stond vroeger vol met molens. Na de sloop van de laatste molen in de jaren 30 werd het een vaag bedrijventerrein waar bedrijfjes kwamen en gingen. Er werden in de loop der tijd veel plannen voor het gebied ontwikkeld die nooit werden uitgevoerd. Nu is er een groep opgestaan met een fantastisch plan voor het terrein. Een plan dat recht doet aan het schiereiland en zijn geschiedenis: herstel van de oude padenstructuur, de bouw van Zaanse huizen, eigentijdse woningen die duurzaam worden ontwikkeld, en nieuwe molens die energie opwekken voor het eiland. Het plan zou goed aansluiten bij de nabij gelegen Zaanse Schans.

De Hemmes is getipt voor Kijk Zaans door architect Eva Stache

Review:

De Hemmes is een mooie locatie om de Zaanse traditie voort te zetten in de hedendaagse: begroeide energieproducerende woningen met uitzicht op de Zaan. Als we het goed doen dan worden ook windturbines geplaatst (ook traditie op de Hemmes). De Hemmes wordt het  energiehart van Zaanstad.

Kramer Scheepsreparatie en machinefabriek is getipt voor Kijk Zaans door Frank van Dooren (directie ZVH)

Review:

Foto: Sarah Vermoolen

Op de kop van het schiereiland De Hemmes in Zaandam wordt nog altijd op ambachtelijke wijze gewerkt aan de renovatie van (bruine) schepen. Scheepswerf Kramer zit er al sinds 1919. Vroeger stond het hier vol met molens en fabrieken. Als je hier komt, dan stap je echt terug in de tijd. Er heerst nog een rust die je niet vaak meer treft. Ik kom er regelmatig met gasten en iedereen heeft dezelfde ervaring. De broers Kramer zijn net de gebroeders Ed en Willem Bever en heten gasten altijd welkom. Het is een prachtige plek.