Restaurant De Smuiger

Brasserie De Smuiger

Onderstaand restaurant is overgenomen en heet tegenwoordig Slager aan de Schans. De verhalen hieronder dateren uit de periode dat Toon hier nog chefkok was.

‘Doordat we zoveel verschillende hoeken in het restaurant hebben, is de beleving overal anders. Bij De Smuiger gaat het om ambiance, een goede kwaliteit van eten en drinken en een goede ontvangt, vertelt chefkokToon Rumphorst. Uitgangspunt van de keuken is dat alles supervers moet zijn. We hebben elke week drie wisselende menu’s. Daardoor blijf je scherp als kok.’

Lees meer in het boek Kijk Zaans op pagina 200/201 en op pagina 134 in het boek Zaanse Parels.
De Smuiger
Lagedijk 7-9
1544 BA Zaandijk
Tel. 075 621 23 40

Fotograaf: marjolein lensink

Aantal tips: 6

De Smuiger is getipt voor Kijk Zaans door Marjolein Lensink (vormgeving Kijk Zaans)

Review:

Restaurant De Smuiger in Zaandijk is een streling voor het oog, en voor de mond. Het restaurant is gevestigd in een mooi authentiek opgeknapt pand, een voormalige fietsenwinkel en slachterij. In dit historische pand vind je overal de historie, met als hoogtepunt twee smuigers. Je kunt er Frans eten met een Zaanse slag. Het is nog maar sinds 2010 open, maar het was al snel een succes. We hebben er al vaak gegeten en we komen er altijd blij vandaan. Het eten is lekker, het team is leuk, de prijs is goed en het zit op een mooie plek. De Smuiger is dus goed!

Foto: Edith van Leeuwen

Tip van Pier van Leeuwen (conservator Museum van het Nederlandse Uurwerk)

Review:

Ik ben helemaal verliefd op restaurant de Smuiger. Ik hou van ambiance, misschien nog wel meer dan van lekker eten. De combinatie is hier uitstekend. Ik heb het pand gebouwd zien worden. Frans Wytema heeft goud in zijn handen en heeft veel gevoel voor het authentieke. Hij heeft restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs de opdracht geven voor de renovatie. Ze hebben net zo lang gezocht naar de juiste tegels om de smuigers compleet te maken totdat het echt klopte. Het is een feest om in de Gelagkamer te eten. De bediening is plezierig en het eten is lekker.

Foto: Edith van Leeuwen

Tip van Graas Schoenmakerij

Review:

In het prachtige pand van de Smuiger kun je heerlijk eten, voor een normale prijs. Het eten is heel belangrijk, maar de ambiance ook. Alles bij elkaar klopt het.

Tip van Gerrit Smit (molenaar De Bleeke Dood)

Review:

Ik vind het prachtig om in een echt 17e-eeuws pand te eten. Je ziet daar aan het plafond nog haken waar vroeger het vee aan hing, toen het nog een slachterij was. Het is leuk dat je daar nog kunt herleiden hoe zaken in elkaar hebben gezeten. De smuiger vind ik verrukkelijk mooi. Het eten is daar ook prima, en de chef-kok Toon is een aardige kerel.

Tip van smid Kai Fray

Review:

Voor de Smuiger heb ik diverse scharnieren, krammen, schuifgrendels e.d. gesmeed die op verschillende plaatsen in het mooie pand zijn verwerkt. Alles komt goed tot zijn recht, zo is er een glazen luik dat je een inkijk geeft in de gemetselde wijnkelder. De vloer bestaat uit taps lopende delen die zo uit de stam zijn gezaagd dat er nauwelijks hout verloren ging. Hout was ook vroeger al heel duur, daarom moesten ze zo goed mogelijk de stam zagen met een zo hoog mogelijke houtopbrengst.
Het restaurant heeft een heel nostalgische en unieke sfeer. Voor mij voelt het extra vertrouwd omdat ik er ook gewerkt heb.

Tip van Bart Natuursteen

Review:

Het restaurant van Toon Rumphorst is een verrijking voor de Zaanstreek. Bij hem proef je dat hij met veel liefde kookt. Uit alles krijg je de indruk dat hij van zijn hobby zijn vak heeft gemaakt. Toon is ook op en top gastheer. We kom hier graag, want het is heerlijk eten in een prachtig pand. De Smuiger is een topper.