De Vijfde Smaak Koog aan de Zaan

De Vijfde Smaak Koog aan de Zaan

Onderstaand restaurant is in 2016 overgenomen door Kathmandu Kitchen. De recensies hieronder gelden niet voor het nieuwe restaurant.

Vanwege de cultuurhistorische waarde en het feit dat zoveel mensen herinneringen hebben aan de roemruchte tijd van De Waakzaamheid, is de herberg weer in oude glorie hersteld door Bouwbedrijf Somass.
Hier kun je in het fameuze restaurant DeVijfdeSmaak verrassende, authentieke gerechten eten. Chef-kok Pjotr Rentinck en gastvrouw Marieke Verbree staan altijd voor je klaar met een heerlijke lunch of diner. Hier kom je voor de ouderwetse gezelligheid in combinatie met de Bourgondisch-boerse keuken. Het restaurant krijgt lovende recensies.

In het boek Zaanse Parels lees je meer over de restauratie van het gebouw op pagina 202/203. Pjotr Rentinck heeft speciaal voor het boek Zaanse Parels een Zaans recept bedacht, zie pagina 206/207. Lees meer over het restaurant en de visie van Pjotr op keuken in het boek Kijk Zaans op pagina 204/205.

Restaurant DeVijfdeSmaak in de Waakzaamheid
Hoogstraat 4
1541 KX Koog aan de Zaan
Tel. 075 628 55 88
De Vijfde Smaak Koog aan de Zaan

Aantal tips: 6

DeVijfdeSmaak is getipt voor Kijk Zaans door Da Marcello (Italiaans restaurant)

Review:

Marieke Verbree en Pjotr Rentinck kwamen als leuk jong stel regelmatig bij ons eten. Het was altijd leuk om voor ze te koken, omdat ze genieten van eten. We hebben veel bewondering voor ze. In het begin van de recessie zijn ze DeVijfdeSmaak begonnen. Het is prachtig dat ze zoveel succes hebben en de erkenning hebben gekregen als het beste restaurant van Noord-Holland. Het is genieten als je daar komt, door het goede eten en de lekkere wijnen. Pjotr is een superenthousiaste kok. Hij probeert van alles uit. Zo kregen we een keer ijs met zeezout, dat smaakte geweldig. Hij heeft veel lef om zo te koken. Wij vinden het bij hen in ieder geval supergezellig en we eten daar hartstikke lekker.

Foto: Edith van Leeuwen

Tip van Bas Husslage (cultureel ondernemer)

Review:

Pjotr Rentinck en Marieke Verbree hebben het prachtige restaurant De Vijfde Smaak opgebouwd aan de Zaan. Mooie wijn-spijs combinaties dankzij Marieke en verrassende gerechten van smaakkunstenaar Pjotr. Dit restaurant gaat zich de komende jaren doorontwikkelen tot iets heel bijzonders!

Tip van Parwin Mirrahimy (filmtheater De Fabriek)

Review:

De Vijfde Smaak is goed, eenvoudig (niet simpel!) en je kunt er eerlijk eten. Eigenaar Pjotr Rentinck is een ontzettend leuke chefkok.

Tip van Marcel Weenink (buro 075)

Review:

Pjotr Rentinck belde mij een aantal jaren geleden omdat hij een restaurant wilde beginnen en daarvoor een huisstijl nodig had. Hij had mijn website gezien en dat sprak hem aan. Vanaf het begin hadden we een klik, want zoals hij kookt zo ben ik bezig met ontwerpen. Het is een heel leuke en inspirerende samenwerking waarbij ik mijn creativiteit kwijt kan. Wanneer je Pjotr hoort praten over eten, dan ga je vanzelf watertanden. Zijn passie voor eten en koken is super. Hij heeft de stelling dat in elk gerecht zoet zuur zout en bitter op de juiste manier gecombineerd moet worden en een umami (de vijfde smaak) moet bevatten.
Pjotr staat altijd open voor goede of gekke ideeën en samenwerkingsverbanden. Samen met Marieke Verbree heeft hij een heerlijk restaurant met culinaire kwaliteit maar waar je ook ongedwongen kunt eten.

Foto: Sarah Vermoolen

tip van Jolanda Bührs (slijterij Drinks&Gifts)

Review:

Dit restaurant is helemaal top. Pjotr is zo gedreven dat als we samen brainstormen er allerlei leuke ideeën uit komen. Hij is net zoals ik ook voortdurend op zoek naar vernieuwing en een heel goede kwaliteit. Hij zorgt altijd voor verrassingen. Dat maakt het vak leuk en spannend. Die kwaliteit en vernieuwingsdrift weten mensen wel te waarderen bij hem. De samenwerking tussen ons is leuk, want zo zoek ik weer whisky uit voor bij de lunch in zijn restaurant.

Tip van Royal Duyvis Wiener

Review:

Bij DeVijfdeSmaak kun je heerlijk eten. De prijskwaliteitverhouding is goed. We zijn nieuwsgierig naar de nieuwe locatie in De Waakzaamheid.