Deborah Beijerbacht

Deborah Beijerbacht

Tip van Kees-Jan Sierhuis

Review:

Het werk van Debora Beijerbacht houdt het midden tussen kunst en ambacht. Zij maakt maatwerk miniatuur versies van bijzondere en alledaagse voorwerpen zoals meubels, schilderijen maar ook Oudhollandse schaatsen. Het is een arbeidsintensief ambacht. Als het moet kan zij vanaf foto’s bijvoorbeeld de oude zithoek van grootmoeder in miniatuur uitvoeren.
In Nederland alleen zijn er hooguit 10 mensen die dit ambacht op niveau beoefenen. Deborah heeft gestudeerd aan de internationale school van het IGMA in de VS. Dit internationale gilde voor miniaturen, stelt zich ten doel het ambacht tot kunst te verheffen. Docenten die meewerken aan dit opleidingsinstituut behoren tot de absolute wereldtop en de toelatingseisen zijn dan ook hoog.
Het maken van miniaturen vraagt een andere benadering van materiaal en bewerking dan voorwerpen op ware grote. Onderdeel van het ambacht is dan ook een continue zoektocht naar nieuwe mogelijkheden en studie van materiaal gedrag. Dit leidt tot unieke voorwerpen.
Door een brede kennis en interesse heeft zij naast klassieke voorwerpen ook veel interesse in bijvoorbeeld Dutch design. Zo nu en dan is er een modern voorwerp in haar collectie terug te vinden, en juist dit is uniek in de wereld van de handgemaakte miniaturen.