Dorpsgezicht Lagedijk Zaandijk

Dorpsgezicht Lagedijk Zaandijk

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Tip van Heijnis & Schipper (productie Kijk Zaans en Zaanse Parels)

Review:

De Zaanstreek heeft veel mooie plekken, maar de Gortershoek aan de Lagedijk mag terecht de Gouden Bocht worden genoemd. Het is een prachtige plek met talloze aaneengesloten monumenten uit de 17e en 18e eeuw.
Foto: Sarah Vermoolen
In oude woonbuurten waren vroeger meestal ook veel winkels gevestigd, maar bij de Lagedijk was dat niet het geval. Daar woonden vooral de grote molenaars en de industriƫlen die de Zaanstreek zo beroemd hebben gemaakt. In deze notabelenbuurt aan de Zaan stonden onder meer de koopmanshuizen van Honig en Duyvis. Naast de weg lag vroeger een wegsloot. Aan de overkant waren wel winkels tussen de huizen gevestigd.
Foto: Sarah Vermoolen
Ons bedrijf staat ook aan de Lagedijk. Het zou logisch zijn om mensen de kortste weg naar je bedrijf te vertellen, maar wij geven altijd de tip om de Lagedijk op te rijden vanaf de Julianabrug. Klanten zijn altijd verrast over wat ze dan te zien krijgen. Ga er maar eens wandelen, en kijk omhoog om te genieten van de fraai versierde gevels. Je zult je ogen uitkijken naar de rijkdom van de buurt. De diversiteit is ook leuk, want de grote stenen woonhuizen worden afgewisseld met kleinere houten panden. Je kunt de huizen omschrijven als Lodewijk XIVe-stijl met een calvinistische inslag. Met andere woorden: een barokstijl met veel krulwerk, maar wel sober.