Duivekater

Duivekater

Een echt Zaans product is duivekater, al claimen ook andere gebieden dat ‘het van hen’ is. In het boek Kijk Zaans lees je op pagina 124/125 meer over dit product.

‘ Klanten eten duivekater graag warm uit de oven met een beetje roomboter. Sinds de recessie verkopen we meer. Wellicht omdat mensen minder uit gaan en thuis zichzelf willen verwennen. De smaak van onze duivekater is altijd hetzelfde. Ik heb nog wel eens wat uitgeprobeerd, maar de klanten lieten direct weten dat het moest blijven zoals het was.’

Lex Brakenhoff tijdens interview voor Kijk Zaans. 

Aantal tips: 3

Duivekater is getipt voor Kijk Zaans door Kijk Zaans fotograaf Marja Fafiani

Review:

Bij de Zaanse duivekater komen meteen herinneringen boven aan Pasen, Kerst en Pinksteren. Samen met mijn moeder zaten we dan aan een mooi gedekte tafel van dit zoete brood te genieten. Nergens anders ter wereld is dit brood verkrijgbaar. Mijn Amsterdamse man en ik kibbelen er regelmatig over wie de beste duivekaters maken: de Amsterdammers uit Noord, of de Zaankanters. Voor mij winnen de Zaankanters natuurlijk, want het brood is ook in de Zaanstreek ontstaan. De smaak is dan ook echt thuiskomen voor me. Het recept is overigens nog steeds geheim.

Foto: Esther Prinsze

Tip van Ekko Scholtens (website Kijk Zaans)

Review:
We eten thuis altijd al graag duivekater, maar dan wel natuurlijk van een echte bakker. Vooral duivekater van Aad Brakenhoff in Assendelft is erg lekker. Het is heerlijk zoet. Wat mij betreft is het niet alleen een lekkernij voor de feestdagen, want ik eet het graag het hele jaar door.

Tip van K’ook!

Review:

De duivekater van bakkerij Aad Brakenhoff in Assendelft zal geen prijzen winnen omdat deze te plakkerig is. Maar juist daardoor vinden wij het de allerlekkerste duivenkater. Het is verrukkelijk en lekker zacht.