Elroy Blom

Elroy Blom

Foto: Tim Knol

Architectuurfoto’s spraken me altijd al erg aan, maar ik had ze tot anderhalf jaar geleden nooit zelf gemaakt. Voordeel van deze vorm van fotografie is dat het onderwerp zeer geduldig is. Een nadeel is dat je niet kunt vragen om een stapje opzij te doen, omdat het licht daar net wat mooier is of die auto daar niet zo hinderlijk in de weg staat.
Ik ben begonnen met het maken van architectuurfoto’s bij de nieuwe Julianabrug. Ik ontdekte dat ik van de brugpijlers een prachtige minimalistische foto kon maken, die ik steeds maar weer wilde verbeteren door onder de juiste omstandigheden (licht, wind enz.) te fotograferen. Na de aanleg van het, overigens prachtige, terras aan de Zaan bij D’Vijf Broers is de perfecte foto daar jammer genoeg niet meer te maken. Misschien doet die kans zich voor bij één van de andere objecten voor het boek Kijk Zaans, want er is veel prachtige architectuur in de Zaanstreek die in aanmerking komt voor het perfecte beeld.

De architectuurobjecten die ik fotografeer voor het boek Kijk Zaans zijn bijzondere, voor veel mensen bekende locaties. Die wil ik herkenbaar in beeld te brengen, maar dan wel net even anders dan gewoonlijk. Hiervoor ga ik eerst regelmatig kijken, omdat iedere locatie zijn eigen perfecte fototijdstip heeft door de ligging en het gebruik.

Mijn tips: Zaans bokketochie, De Buurman, Eddong Fietsen, ZZV Roeien en Julianabrug.

Terug naar overzicht