Eva Stache

Architect Eva Stache

‘De gevolgen van de klimaatverandering zijn nauwelijks te overzien. Zo’n 40% van de oorzaken ligt bij de bebouwde en nog te bebouwen omgeving. We staan daarom voor een nieuwe opgave: bouwen van een volhardende architectuur.

Toen ik begon met duurzame ontwerpen in 1998 was dat nog redelijk uniek. Tegenwoordig word ik voor elke opdracht gevraagd om duurzaam te ontwerpen. Het energiecentrale Tangramhuis, wordt nu ineens heel populair.

Lees meer over de groene duurzame projecten van architect Eva Stache in het boek Zaanse Parels op pagina 306/307.

Ontwerp Eva Stache voor duurzaam groen Zaans

 

Tip van Olivier Rijcken

Review:

Architect Eva Stache laat zich niet van de wijs brengen, maar gaat haar eigen weg. Ze heeft een onderzoekende stijl waarbij ze streeft naar creaties die duurzaam, liefst energie-neutraal en ge├»ntegreerd zijn in het landschap. Haar duurzaamheidsdenken begint drie stappen eerder dan bij haar meeste collega’s. Aanwezige materialen, CO2 opslag, transportkosten maar ook de eisen die gesteld worden aan een bouwlocatie zouden volgens haar in een veel eerder stadium getoetst moeten worden op optimaal duurzaam gebruik.
Haar holistische aanpak is inspirerend en verklaart waarom ze met haar vasthoudendheid juist nu succesvol is.
Dat ze naast architect ook als kunstenaar werkt blijkt oa uit het beeld van Jacob Cornelisz. dat ze ontwierp voor de gemeente Oostzaan en sinds 2010 voor de Kunstgreep staat!