Fabriekswand Wormer

Fabriekswand Wormer

De fabriekswand in Wormer is dé trots van Zaanstreek Noord.
Rond 1900 was de Zaan een belangrijke verkeersader, en deze wand van pellerijen en pakhuizen was het centrum van de wereldhandel in rijst. De eigenaren woonden in directeursvilla’s aan de overkant in Wormerveer. Ze waren trots op hun bedrijven, en wedijverden in architectuur en versieringen in het metselmerk. In de verschillende fabriekspanden herken je een duidelijke ontwikkeling van stijlen, van 19-eeuwse neorenaissance tot het nieuwe zakelijke bouwen uit de 20e eeuw.

Uit: het boek Kijk Zaans (lees meer op pagina 18/19).

Foto: Sarah Vermoolen

Aantal tips: 3

Tip van Imprimatura

Review:

De fabriekswand met de historische panden in Wormer vormt een eenheid met de Wormerveerse directeursvilla’s aan de andere kant van de Zaan.
Foto: Sarah Vermoolen
Foto: Sarah Vermoolen
Je kunt hier goed zien dat de eigenaren trots waren op hun bedrijven en veel aandacht gaven aan mooie decoraties. Ze hadden veel oog voor detail. Let bijvoorbeeld maar eens op de ramen en de lijnen van gele bakstenen. De fabriek van Lassie uit 1912 is bijzonder mooi. Misschien wel het allermooiste pand in het rijtje is Mercurius, ontworpen door Mart Stam. Dit is het meest originele gebouw.

Foto: Sarah Vermoolen

Tip van Frank Scholtens (website Kijk Zaans)

Review:

Vanaf het water is de fabriekswand op z’n mooist. De Zaan was vroeger de snelweg door de Zaanstreek, dus vanuit dit perspectief zie je de pakhuizen en fabriekspanden zoals ze toentertijd ook gezien werden. De oude architectuur en de mooie torentjes zijn prachtig. Ik zou er wel een keer binnen willen kijken. Dat kan alleen bij eetcafé De Batavia. Het statige van de panden vind ik heel mooi.  Als ik deze fabriekswand zie, dan vergeet ik bijna dat ik in Nederland ben, zo bijzonder is dit.

Tip van Michel Hulzebosch (Vanilia)

Review:

Ik vind het Lassiegebouw prachtig, zeker in combinatie met het er naast gelegen Mercuriusgebouw. Het is mooi om de twee verschillende architectuurstijlen naast elkaar te zien. Ik vind het Lassiegebouw mooi om de staat waarin het verkeert, en omdat het nog gebruikt wordt.