Filmtheater De Fabriek Zaandam

De Fabriek Zaandam

Het eetcafé en filmtheater De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans vanwege de afwisselende en goede filmprogrammering, het mooie pand waar veel mensen herinneringen aan hebben en het gezellige eetcafé met terras aan het water. Kinderen kunnen op zondagmiddag een kinderfilm bezoeken met aansluitend een knutselactiviteit.

Er is vaak wat te beleven bij De Fabriek. Iedere eerste maandagavond van de maand is het platform Aan de Zaan. Iedere Zaankanter die de Zaanstreek leuker wil maken, is welkom bij de bijeenkomsten met gastsprekers en thema’s.

In het boek Zaanse Parels vertelt Pieter Grandiek zijn verhaal over het geheim van het eetcafé op pagina 258 en 259. In het boek Kijk Zaans kun je meer lezen over de combinatie met het filmtheater op pagina 86 en 87.

De Fabriek Zaandam
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Café De Fabriek Zaandam
Filmtheater De Fabriek

 

Fotograaf: Herman Wieten

Aantal tips: 5

De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans door Gé Dubbelman (fotograaf)

Ik kom heel vaak bij De Fabriek in Zaandam. Hier vertonen ze de betere films. De filmprogrammering spreekt mij aan, mede omdat ze hier goede documentaires draaien. Het café-restaurant is ook sfeervol. En ze hebben natuurlijk het mooiste terras van Zaandam aan het water.

Review:

Foto: Trudi Sennhauser

De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans door Hans Leenstra (directie Rabobank Zaanstreek)

Review:

De Fabriek is al vaak als tip gegeven, maar ik wil hem ook uit mijn naam toevoegen. Zeker twee keer per maand kom ik bij De Fabriek. Ze vertonen briljante films voor een laag bedrag. Reserveren hoef je nooit. Ik kom hier graag vanwege de ontzettend relaxte sfeer. In deze zakelijke jachtige wereld is het prettig om tot rust te komen in zo’n charmante omgeving. In het café kun je heel plezierig met je vriendin maar ook met je collega’s een biertje drinken op het terras. Het eten is eenvoudig, maar dat maakt niet uit.
Ik weet niet precies wat de bestemming was in het verleden maar ik hou er van dat dit soort mooie fabriekspanden een nieuw bestaan krijgen.

Foto: Trudi Sennhauser

De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans door Kijk Zaans fotograaf Trudi Sennhauser

Review:

Ik ben erg enthousiast over filmhuis de Fabriek. Elke maand krijg ik het programma in de brievenbus en lees dan vol belangstelling het aanbod. En daarna plannen wij onze filmavonden in de agenda. Ik mag graag met een drankje wegzakken in de heerlijke bioscoopstoelen van de Fabriek. Op de dagen dat niemand zin heeft om te koken  gaan wij uit eten in het Fabriekscafé en soms gaan we dan aansluitend naar een van de films. Na afloop even op het terras napraten of genieten van een mooie zonsondergang is zeker in de zomermaanden heerlijk om te doen.
Elke twee maanden hangt er in het Fabriekscafé een andere tentoonstelling, daar ben ik ook altijd nieuwsgierig naar.  De tentoonstelling gaat vaak over fotografie, maar er kunnen ook schilderijen of kunstvoorwerpen hangen.

Foto: Trudi Sennhauser

De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans door Maurice Lensink (productie Kijk Zaans en Zaanse Parels)

Review:

Het filmhuis in Zaandam is ooit ontstaan uit de krakersbeweging, maar is sindsdien sterk geprofessionaliseerd. De combinatie van café, restaurant en filmhuis is heel aantrekkelijk. Ik hou niet van de massaliteit van de grote bioscopen. Bij De Fabriek kom ik wel graag. Daar kun je goede, leuke en bijzondere films zien. Niet de kaskrakers, maar wel degelijk goede films die ook in de reguliere bioscopen draaien.
Foto: Sarah Vermoolen
Elke maand bekijken we de programmering. Je ziet aan de beschrijvingen dat er goed over nagedacht is, en het aanbod is gevarieerd. Dat maakt het leuk. Er worden ook themafilms geprogrammeerd waarbij soms de regisseur de film toelicht of bekende Zaankanters een workshop houden die bij een film past. Ze maken er echt werk van.
Je hoeft trouwens niet altijd naar de film te gaan want op het terras en in het café heb je ook een prima avond.

De Fabriek is getipt voor Kijk Zaans door Isabella de Jong (Kunstcentrum)

Review:

Hier kun je leuk naar de film en een lekker hapje eten en daarna gezellig naborrelen. Ik kom hier graag met z’n tweeën, maar ook met een groepje vrienden/ vriendinnen is het leuk.