Flentrop Orgelbouw Zaandam

Flentrop Orgelbouw Zaandam

Bij Flentrop Orgelbouw en Orgelrestauratie wordt al meer dan honderd jaar orgels gemaakt. Deze staan in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Japan, Amerika, Portugal, Duitsland, Noorwegen en Taiwan. De meeste aandacht trekken de replica’s van legendarische instrumenten.

Lees meer in het boek Zaanse Parels op pagina 270 of in het boek Kijk Zaans op pagina 132/133.

Flentrop
Westzijde 57
1506 EC Zaandam
Tel. 075 616 86 51

Tip van Leonard Frederiks (beeldend kunstenaar)

Review:

In de Nederlands Hervormde Kerk van Assendelft worden door Flentrop Orgelbouw fantastische orgels gebouwd. Zij huren een ruimte in deze hoge kerk waar ze de orgels geheel op kunnen bouwen. De orgelbouwers zijn heel aardige mensen die op ambachtelijke wijze werken. Ze bouwen de orgels nog net zo als honderden jaren geleden. De grotere orgels maken ze hier. Alles is gemaakt van eikenhout. Het houtsnijwerk, de versieringen, het bladgoud: het is allemaal erg mooi. Wanneer je de onderdelen van een orgel bekijkt dan zie je hoeveel werk het is om al die minuscule klepjes en gaatjes aan te brengen.

Tip van Babel

Review:

De gebouwen van Flentrop liggen wat verscholen aan de Westzijde en de Provinciale weg maar daar worden beroemde orgels gebouwd die overal ter wereld worden geplaatst en naam hebben. Het is toch verrassend dat ze gemaakt worden in de Zaanstreek.

Tip van Joep Huismans (Houthandel Van de Stadt)

Review:

Houthandel van de Stadt en Flentrop zijn zeer bij elkaar betrokken. Ze werken nu aan een replica van een fantastisch orgel uit Hamburg, Ze kregen een oude ansichtkaart te zien waarop het orgel, dat bij een bombardement tijdens de oorlog in Hamburg verloren is gegaan, was afgebeeld. En  zij moesten daar een offerte voor maken. Ze hebben de opdracht ook gekregen en slagen er als zeer gespecialiseerde vaklieden in om dit orgel na te bouwen. Ieder heeft daar een eigen specialisme, er zijn bijvoorbeeld houtbewerkers, pijpgieters en toonmakers. Elke vakman doet dat met ontzettend veel liefde zodat de vakkennis gebundeld wordt en het een toporgel oplevert. Flentrop is één van de beste orgelbouwers van Nederland.

Flentrop op YouTube