Frans Wytema

Frans Wytema

Frans Wytema heeft 18 juni 2013 een zilveren anjer gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Vanwege zijn inzet voor restauratie en behoud van de Zaanse houtbouw en de restauratie en behoud van oude muziekinstrumenten. Hij heeft veel kennis van de Zaanse bouwhistorie en brengt deze over op een nieuwe generatie.

In het boek Zaanse Parels lees je meer over de restauratieprojecten van Frans Wytema (waaronder de chocolaterie) op pagina 136/137. In het boek Kijk Zaans vertelt Frans Wytema over de Kalverpolder op pagina 34/35.

Aantal tips: 4

Frans Wytema is getipt voor Kijk Zaans door Nicole van der Heijden (beeldend kunstenaar)

Review:

Frans Wytema zet zich in voor het behoud van bedreigd Zaans erfgoed. Hij heeft een grote kennis van en liefde voor houten Zaanse huizen. Als je hem hoort praten over kleuren, glas, steentjes, geveltjes, verfsoorten, tegels en details in houtversierselen dan hoor je een méér dan bevlogen man.

Tip van Bart Nieuwenhuijs (restaurator)

Review:

Frans Wytema was mijn eerste opdrachtgever. Hij heeft mij de kans gegeven om het topmonument Lagedijk 7 en 9 (De Smuiger) te restaureren. Frans Wytema is erg actief. Wanneer een pand wordt bedreigd met de sloop dan zet hij alles in om dit te voorkomen of om het pand te verplaatsen. Hij heeft aan de basis gestaan van diverse Zaanse initiatieven, zoals Stichting Zaan & Dijk, Zaanse pakhuizen, Kalverpolder, enzovoort. Al veertig jaar is hij betrokken bij verenigingen en stichtingen die zich inzetten voor behoud van de cultuur. Zo is hij nu weer actief om de sluis in Wormer toegankelijk te maken. Het is niet alleen belangrijk om de monumenten te bewaren, maar ook de omgeving. Daarom zet hij zich ook in voor de Kalverpolder.

Tip van Piet de Koning (Zaantheater)

Review:

Frans Wytema is niet alleen een liefhebber en restaurateur van oude panden, maar hij restaureert ook heel beroemde oude vleugels. De vleugels zijn zo’n honderd tot tweehonderd jaar oud. Ik heb wel eens aan hem gevraagd of hij daar niet mee wil optreden in het Zaantheater, maar de oude vleugels zijn alleen gemaakt voor kleine ruimtes. Het geluid reikt niet zover. Beroemde artiesten uit de hele wereld willen graag op deze bijzondere vleugels spelen. Zij geven dan kleine optredens in het Honig Breethuis. Ik vind Frans Wytema een bijzonder gedreven man.

Tip van smid Kai Fray

Review:

Hij heeft mij de kans gegeven om me te ontwikkelen als traditioneel smid door mij opdrachten te geven voor vele smeedijzeren objecten. Ik heb dankzij hem meegewerkt aan panden zoals restaurant De Smuiger,  het door Bart Nieuwenhuijs herbouwde pand De Blijdschap aan de Smidslaan en panden aan het Verlanenpad en Boschstraat 1. Opdrachten die worden uitgevoerd in de naam van de Elout Wytemastichting. Frans Wytema is een heel vriendelijke man die enorm veel kennis heeft van Zaanse houtbouw. Het is mooi om hem daar boeiend over te horen vertellen, want hij weet zoveel over de oorsprong.