Oude Fronikboerderij Zaandam

Oude Fronikboerderij Zaandam

In het boek Zaanse Parels wordt de Fronikboerderij met tekst en foto’s in beeld gebracht door stadsgids/fotograaf Jeroen Breeuwer. Zie pagina 242/243.

De parel tussen stad en polder aan de Westzanerdijk wordt sinds 10 jaar in stand gehouden door de
vrijwilligers uit de buurt. De boerderij is eigendom van de gemeente en, zoals je in het boek Zaanse Parels hebt kunnen lezen, zijn er plannen om de boerderij te verkopen ten behoeve van de bouw
van woningen/villa’s. De Westzanerdijk buurt heeft zich eerder dit jaar via een enquête massaal uitgesproken voor behoud van de Fronik buurtboerderij. Niet alleen omdat het een karaktervolle, authentieke plek is in de buurt maar ook vanwege de dieren, de activiteiten die er plaats vinden en de mogelijkheden voor de toekomst!
Wij nodigen geïnteresseerden uit om kennis te maken met de Fronik buurtboerderij, zodat wij u in een informele sfeer kunnen informeren over de inhoud van het exploitatieplan. Op deze “zomersessies” nodigen we ook gemeenteraadsleden, instellingen en andere stakeholders uit om bij te praten over de ontwikkelingen en de plannen.

De zomersessies vinden plaats op de Fronik buurtboerderij, Westzanerdijk 150,
op:

  • Dinsdagavond 18 Augustus 2015. Inloop va 19.00u. Programma van 19.30 tot 20.30u met aansluitend een borrel.
  • Woensdagavond 2 september 2015 Inloop va 19.00u. Programma van 19.30 tot 20.30u met aansluitend een borrel.
  • Vrijdagmiddag 18 September 2015Inloop va 14.30u. Programma van 15.00 tot 16.00u met aansluitend een borrel.Geef u op één van de data op als zomergast. Graag horen wijvòòr 15 augustus op welke datum u aanwezig zult zijn. Opgeven kan door een mail te sturen naar secretaris@fronikboerderij.nl.

 

 

Tip van Dorrit Nijhuis (eindredactie Kijk Zaans)

Review:

Dat er bij ons in de buurt nog plaatsen bestaan zoals de oude Fronikboerderij, vind ik een verademing.
Als je vanaf de Westzanerdijk het bruggetje over gaat naar het Westerwindpad zie je de boerderij meteen liggen.
Op het erf lopen allerlei dieren los rond, zoals kippen, konijnen, geiten en hangbuikzwijntjes. Er zijn ook een paar pony’s en pauwen. De dieren worden met liefde verzorgd door enkele zeer betrokken mensen uit de buurt. Als je goed kijkt zie je dat van de boerderij zelf een soort kunstwerk is gemaakt. Het is ook een echte buurtboerderij, waar altijd kinderen staan te kijken. Met Kerst organiseren ze er een levende kerststal, met kampvuur, glühwein en warme chocomel, waar de hele buurt op af komt.