Haaldersbroek Zaandam

Haaldersbroek Zaandam

Haaldersbroek is een sfeervolle buurt waar sommige huizen nog op eilandjes staan. Op de veldjes tussen de huizen graasden vroeger het vee van de boeren. De wijk toont goed aan hoe de Zaanstreek er vroeger uit zag. Vroeger waren hier alleen wegsloten, waardoor de infrastructuur niet geschikt is voor auto’s. Dit is nog mooi te zien in deze prachtige buurt.

Lees meer op pagina 152 in het boek Zaanse Parels.
Via FB (Ben de Boer): Als kind heb ik daar vele voetstappen gezet. Mijn grootouders van mijn vaders kant woonden daar. Aan de Haaldersbroekerdwarsstraat. (een der langste straatnamen van Nederland!) Toendertijd een achterafbuurtje met lage status, nu beschermd dorpsgezicht waar nu advocaten e.d. wonen. Af en toe loop ik nog wel eens door het buurtje en krijg dan dat speciale gevoel, jeugdsentiment. Mijn vader sprong daar eens in z’n zondagse pak in de sloot om de woning van mijn grootouders om een kind uit het water te redden. Vergeet ik nooit meer! Die dag was wij een held.
Elly Spillekom: Ja, het is inderdaad heel apart, ik ben er opgevoed en mijn familie woont er al sinds rond 1680….meeste familie is nu verhuist maar nog 1 tante woont er.
Arthur Kruijt: Mooiste buurt uit de Zaanstreek. Altijd genieten als ik op mijn fiets door het Haaldersbroek rijd onderweg naar mijn werk bij de tweekoppige phoenix.

Fotograaf: Marjolein Lensink

Aantal tips: 2

Tip van Gé Dubbelman (fotograaf)

Review:

Ik ben helemaal verliefd op deze sfeervolle buurt in Zaandam, waar sommige huizen nog op eilandjes staan en waar je alleen kunt komen met een bruggetje. Het is het mooiste stukje van Zaanstad. Voor mij wint het nog van de Zaanse Schans. Het kleinschalige van deze buurt, waar je alleen met fiets- en wandelpaden over kleine ophaalbruggetjes in kan: dat vind ik prachtig. Je krijgt echt het gevoel terug in de tijd te gaan als je hier doorheen wandelt. De meeste huizen staan er erg mooi bij. Je ziet dat mensen hun best doen alles zo goed mogelijk te onderhouden.

Foto: Ria de Ruyter

Tip van Hollandia Archeologen

Review:

Haaldersbroek laat mooi zien hoe de Zaanstreek er vroeger overal uit zag. De eerste bewoners begonnen met een klein huisje en groeven een sloot uit in het metersdikke veen. Overal waar in de Zaanstreek een houten huisje staat, daar lag vroeger een wegsloot. Net zoals dat nu nog het geval is in Haaldersbroek. Er waren alleen wegsloten, de infrastructuur was niet ingericht voor auto’s.