Hans Kuyper

Hans Kuyper

Voor het boek Zaanse Parels heeft Hans Kuyper een verhaal en gedicht gemaakt dat je na kunt lezen op pagina 178/179. Je kunt meer lezen over Hans Kuyper en de Zaanstreek op pagina 44/45 van het boek Kijk Zaans.

Foto: Marja Fafiani

Aantal tips: 3

Tip van Sarah Vermoolen (projectleider Kijk Zaans)

Review:

De kinderboekenschrijver Hans Kuyper komt van oorsprong niet uit de Zaanstreek, maar hij is wel echt Zaans geworden. Hij houdt duidelijk van het Zaanse, getuige alle boeken die hij er over heeft geschreven. Gedurende vijf jaar was hij de stadsdichter en dichtte hij over de meest uiteenlopende
onderwerpen. Ik wil hem vooral tippen als bijzonder creatief persoon. Mijn zoon houdt niet zo van lezen, maar de boeken van Hans Kuyper staan allemaal in zijn boekenkast en worden ook gelezen. Vooral het boek Het kruitpaleis waar het Hembrugterrein een rol in speelt, is een hit bij onze  drie kinderen.
Zelf heb ik ooit een cursus kinderboekenschrijven via FluXus van hem gevolgd. Mijn jeugdboek is jammer genoeg nog niet uitgegeven, maar wel heb ik met veel plezier zijn tips opgevolgd. En ik heb daardoor ontdekt dat hij nog veel meer talenten heeft. Met zijn gitaar, stem, gedichten en teksten weet hij bijzondere voorstellingen neer te zetten. Wij hebben een cd van zo’n voorstelling, en die is bijzonder vaak gedraaid tijdens lange autoritten. Door alle mooie vondsten en taalgrapjes bleef het leuk om naar te luisteren.

Tip van Sjoerd Soeters (architect Inverdan)

Review:

Ik kom Hans Kuyper regelmatig tegen bij lezingen of bijeenkomsten over Inverdan. Hij heeft een heel leuk boek geschreven met Sterke Zaanse verhalen. Het is geweldig dat hij zoveel weet over de Zaanstreek en daar ook iets mee doet. Laatst had hij een gedicht gemaakt waarbij de laatste regels over mij gingen. Dat vond ik wel erg leuk, dat een echte dichter mij noemt.

Erfgoed, stilstand,
stopverftraag. Dooddeur
en ligusterhaag. Trapje op en
trapje af. Walvisbotten, zeemansgraf.
Erfgoed is wat overblijft, rottend
hout dat op de kleef beklijft, en ook
een Amsterdamse uilenbril die
sterker is dan vollukswil.
Dat is erfgoed allemaal – een
eindeloos verteld verhaal.

Hans Kuyper, 28 oktober 2011

Tip van De Bieb Zaandam

Review:

De Bieb is helemaal gek van onze Zaanse schrijver/dichter Hans Kuyper. Hij heeft zoveel voor ons gedaan. Zo heeft hij ondermeer een dichtregel gemaakt voor onze Bieb in Zaandam. We moesten hem toen echt dwingen om daar geld voor te vragen. Bij openingen is hij regelmatig van de partij, waarbij hij soms ook een rol speelt. Voor volwassenen heeft hij een keer Nescio voorgelezen, dat heeft ook veel indruk gemaakt.
Dichtregel: ‘Op een draf, klussie af: zie de woorden gaan! Langs… het glop dijkie op – naar de Zaan!’