Helena Jansz

Helena Jansz

Helena Jansz is een veelzijdig kunstenaar. Ze studeerde af bij de Kunstacademie in schilderen. In Toscane (Italië) specialiseerde ze zich in vijf jaar in de cartapesta techniek waarmee ze bijzondere schalen, karaffen en spiegels maakt onder het pseudoniem Lamberti. Ook in haar fotografie wil Helena een diepere laag vastleggen, soms gecombineerd met tekst.

Voor het boek Zaanse Parels heeft zij verschillende fotoseries gemaakt waarbij haar fascinatie voor cultuur en kunst een belangrijke rol speelt. Zie de series in het boek van Jacob Spaander (p. 22/23), Rosariumpark (24/25), Nynke van Amersfoort (98/99). Voor de fotoserie Muzikanten in de Zaanstreek/Traversa Musicale (p. 198/199) heeft ze muzikanten gefotografeerd op plekken die voor hen een belangrijke rol spelen. In de serie laat ze saxofonist Jotte Hof, stadscomponist Mark Nieuwenhuis, tekstschrijver en rapper Jeroen Haas en gitarist Jeff Heijne zien. Na het verschijnen van het boek heeft ze weer nieuwe bijzondere muzikanten die haar raken toegevoegd aan de serie.

Helena wil graag dat de muzikanten niet alleen in de serie met elkaar worden verbonden. Daarom heeft zij er voor gezorgd dat de muzikanten ook in het echt al verschillende optredens hebben gegeven. Prachtig waar een idee toe heeft geleid.

Tip van Marjolijn Hof

Review:

Helena Jansz maakt beeldende kunst, schrijft en fotografeert. Voor een fotoblad interviewt zij fotografen en schrijft achtergrondartikelen. Als fotograaf maakt zij onder andere portretten.
Italië is sinds lang een inspiratiebron. Een bezoek aan Pompeï in 1983 was een belangrijke voedingsbodem. Iets later, in Toscane, maakte Helena Jansz kennis met een oude Italiaanse papier-machétechniek: cartapesta. Ook werkt zij met glas in het glasatelier Van Tetterode in Amsterdam. Haar beeldende kunst maakt Helena  Jansz onder het pseudoniem  Lamberti en vooral in  opdracht.