Hembrugterrein Zaandam

Hembrugterrein Zaandam

Nieuw Hembrug

Tip van Barbara Visser (voormalig wethouder gemeente Zaanstad)

Review:

Als je voor het eerst op het Hembrugterrein komt, word je er vanzelf verliefd op. Dit verouderde defensieterrein heeft een spannend en groen karakter met veel monumentale bedrijfsgebouwen; een unieke verzameling bouwstijlen in een bosrijke omgeving.
Het voormalig militair-industrieel complex, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, lag er jarenlang verloren bij. Toch biedt het ruim 40 hectare grote gebied een geweldige kans om Zaanstad een nieuw gezicht aan het water te geven. Het ligt in het hart van onze metropoolregio en heeft een vergelijkbare allure als de Westergasfabriek in Amsterdam of zelfs meer. Dit uitgestrekte gebied is één van de pareltjes van de metropoolregio en wordt door het Rijk (Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf) de provincie Noord-Holland en de gemeente langzaam omgevormd tot een trekpleister van creatieve bedrijvigheid.
De schoonheid en de potentie van het Hembrugterrein moet veel meer bekendheid krijgen. In een van de opgeknapte monumenten komt het toekomstige bezoekerscentrum van de Holland Route van ERIH, de Europese organisatie die zich inzet om de Europese vestigingsplaatsen van de industriecultuur te beschermen. Zo kunnen straks nog veel meer mensen van binnen en buiten de regio kennismaken met dit unieke gebied.
Ook nu is er al genoeg te beleven en worden er geregeld exposities, evenementen en congressen georganiseerd. Daarom is Hembug mijn tip voor Kijk Zaans, ga vooral eens een kijkje nemen!

Tip van Menno de Haas (Koogerpark)

Review:

Het is jammer dat het Hembrugterrein in Zaandam zelden open is. Ik hou van de natuur en het is prachtig dat ze op dit verlaten terrein ongestoord haar gang kan gaan. De schoonheid van de vervallen gebouwen vind ik heel bijzonder. Ik heb er van genoten om over het terrein te lopen tijdens het Smaakexplosie festival. Je ziet het ook regelmatig terug in reclames.
Voor mij spreekt het Hembrugterrein tot de verbeelding vanwege de oude industrie, de kapotte ramen, het verwrongen staal en het roestwater dat je in de gebouwen ziet. Dit levert prachtige foto’s op. Heel veel Zaankanters hebben hier gewerkt. Hun geschiedenis ligt op dit verweerde terrein. Natuurlijk sta je bij het Hembrugterrein ook stil bij het feit dat hier munitie is gemaakt voor oorlogen.

Tip van Bas Husslage (cultureel ondernemer/stadsdichter)

Review:

Het Hembrugterrein is een fantastisch terrein, dat nu eindelijk voorzichtig herontwikkeld gaat worden. Het is een uitstekende plek voor tentoonstellingen, horeca, festivals en heel veel andere creativiteit.

Tip van Michel Hulzebosch (Vanilia)

Review:

Dit Hembrugterrein is een droomplek. Als je daar doorheen loopt, kun je allerlei dromen gaan invullen. Je zou er bijvoorbeeld een creatief winkelcomplex van kunnen maken waar kunstenaars en prachtige winkels in historische panden zitten.

Tip van Isabella de Jong (Kunstcentrum)

Review:

Gelukkig zijn er al verschillende monumenten opgeknapt. Ik geloofde er al bijna niet meer in dat het ooit zou lukken, maar nu is het echt begonnen. Er is subsidie om een aantal panden op te knappen. Mooi is ook dat het terrein tegenwoordig bestempeld is als ‘landgoed’ dat klinkt als een plaats met allure!