Het Twiske

Het Twiske Oostzaan

Het natuurgebied waar mensen uit de verre omtrek op af komen wordt beschreven op pagina 38 en 39 van het boek Kijk Zaans en pagina 297 en 299 van het boek Zaanse Parels.

‘Je ziet hier wel meer trends, maar wandelen, fietsen, vissen en kanoën blijven altijd populair. En Het Twiske is favoriet bij veel hondenuitlaters. Recreanten van Turkse en Marokkaanse afkomst komen hier al heel lang om te barbecuen, ook steeds meer autochtone Nederlanders hebben het barbecueën in Het Twiske ontdekt.’ Marlies van Huis (Bezoekerscentrum Twiske) tijdens interview voor Kijk Zaans.

Twiske

 

Foto: Edith van Leeuwen

Aantal tips: 3

Het Twiske is getipt voor Kijk Zaans door Kijk Zaans fotograaf Simone Ronchetti 

Review:

Niets is zo lekker als op een mooie doordeweekse zomeravond een rondje skeeleren in het Twiske. Vijftien kilometer asfalt, wat wil je nog meer?! Ik hoef niet veel meer, 15 kilometer is voor mij precies genoeg. Bij de bruggen ben ik wat angstig maar verder is het heerlijk doorrollen.
Perfect! Het is nooit druk, en medeskeelerers,  joggers en fietsers groeten elkaar, wat dan weer voor een extra lekker gevoel zorgt. Op en top ontspanning.

Twiske is getipt voor Kijk Zaans door  Conny Scholtes (Zaans Erfgoed)

Foto: Marjolein Lensink Neijzing

Review:

Het Twiske is een ontzettend leuk gebied om in rond te fietsen. Bij het lange rondje van 12 km kom je door heel gevarieerde landschappen. Je ontdekt dan hoe divers de Zaanstreek is, want je fietst onder meer langs enorme waterpartijen en het veenweidelandschap. Je kunt ook een kort rondje fietsen, dat is 7 km. Het Twiske is ook een mooi gebied om in hard te lopen. De natuur en frisse lucht zijn overweldigend, en dat is toch wel bijzonder in de Zaanstreek, waar ook zoveel vuile lucht is.

Twiske is getipt voor Kijk Zaans door Michaël Ruig (poelier Ruig)

Review:

Het Twiske is een levendig recreatiegebied dat zoveel verschillende mooie aspecten heeft. Je hebt er hartstikke mooie stranden, maar ook een leuke kinderboerderij en een avonturenspeelplaats.  Ik woon er vlakbij en het is heerlijk om door heen te lopen of fietsen.