Historische Zaanse kinderboekenschrijvers

Historische Zaanse kinderboekenschrijvers

Foto: Simone Ronchetti

Tip van Conny Scholtes (Zaans Erfgoed)

De Zaanstreek heeft verschillende bekende kinderboekenschrijvers gehuisvest. Cor Bruijn (Wormerveer, 17 mei 1883 – Hilversum, 16 november 1978) schreef onder meer het legendarische boek ‘Sil de Strandjutter’. De onderwijzer verhuisde in 1916 naar Hilversum. Voor de Keteltje trilogie en Strijd om de Eenhoorn putte hij uit Zaanse herinneringen. De verhalen spelen zich in en om de fabrieken af.
Johan Kieviet , bekend vanwege Dik Trom, schreef ondermeer ‘In Den Otter’ over de Franse tijd en een toneelstuk voor het eerste eeuwfeest van Zaandam.
Hotze de Roos (Langezwaag 24 november 1909 – Krommenie, 15 oktober 1991) werd geboren in Friesland. De Roos is vooral bekend vanwege de boeken over Sietske en Hielke Klinkhamer. Mensen denken vaak dat de verhalen van de Kameleon in Friesland spelen, maar er zijn heel veel Zaanse elementen in te vinden..
Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan waren broer en zus. Ze brachten hun jeugd door in Zaandam. Ter nagedachtenis aan Carry van Bruggen staat er naast de brug in de Spoorbuurt in Zaandam een bronzen beeld van Helen Frik. Daarop zie je een meisje dat op een boekenkast staat.

Wil je meer weten over de Parels in de Zaanstreek?  Bestel het boek Kijk Zaans door hier boven op de button Kijk Zaans te klikken.

Terug naar het overzicht