Hollandia Archeologen

Hollandia Archeologen

Het bekende Zaanse landschap bestaat nog niet zo lang. Rond het begin van de jaartelling vestigden mensen zich in het gebied dat we nu kennen als Assendelft en Krommenie. Toen het gebied in een drassig veengebied veranderde, trokken de mensen weer weg. In de 12e en 13e eeuw kwam er een nieuwe lichting bewoners. Zij groeven ontwateringssloten en creƫerden zo nieuw land. Zo ontstonden de lintdorpen met houten huizen aan een lange straat met evenwijdig daaraan een wegsloot, en overal bruggetjes om bij de houten woningen te kunnen komen. Dat kun je nog goed zien bij Haaldersbroek.

Lees meer in het boek Kijk Zaans op pagina 42/43. Bij de tekst is een afbeelding van een maquette van Jelus Matser geplaatst.

Tip van Papierrestauratie

Review:

Foto: Sarah Vermoolen

Hollandia Archeologen is een modern archeologisch bedrijf dat in hetzelfde gebouw zit als het restauratieatelier in Zaandijk. Het levert alle diensten op het gebied van archeologie, van vooronderzoek tot uitvoering en advies. Zij werken nauw samen met de Zaanse stadsarcheoloog en de plaatselijke afdeling van de AWN die eveneens in het zelfde pand gevestigd is. Vaak komen ze even bij ons binnenlopen om te vertellen over hun bijzondere vondsten. We hebben hen ook een keer geholpen bij het uitrollen van een minuscuul opgerold papiertje. Dit was gevonden in een messing kokertje onder een huis in Gorcum. Het is bekend dat mensen in de 19e eeuw soms een boodschap in hun nieuwe huis verstopten. Helaas was deze boodschap door de jaren geheel verbleekt of weggespoeld, zodat deze na het uitvouwen van het velletje niet meer leesbaar was.