Jacob Cornelisz van Oostsanen

Jacob Cornelisz van Oostsanen

De bloei van de beeldende kunst in Amsterdam werd ingeluid door een schilder en prentenmaker uit Oostzaan. Jacob Cornelisz van Oostsanen (ca 1470 – 1533) is de eerste beeldende kunstenaar die in Amsterdam werkte.

In het boek Zaanse Parels lees je op pagina 304/305 meer over de stichting en het monument dat ze hebben opgericht voor de beroemde Oostzaner.

 

Tip van Leonie Groen (journalist NH Dagblad)

Review:

Een mooi initiatief van twee Oostzaners. Met aanvankelijk nul verstand van schilderijen hebben ze een stichting opgericht die tot doel heeft bekendheid te geven aan de naam van de zestiende-eeuwse schilder Jacob Cornelisz. van Oostsanen (ca. 1470-1533) die in Oostzaan geboren is en door kunsthistorici wordt beschouwd als een van de grote Nederlandse meesters uit zijn periode. In 2000 richtten de twee de stichting op. Dit heeft ondermeer geresulteerd in een grote tentoonstelling met replica’s van 30 schilderijen en 36 houtsnedes en een monument midden in het dorp. En belangrijker nog: de twee kregen wetenschappers zover om wetenschappelijk onderzoek te doen. De resultaten werden in 2003 gepresenteerd in de tentoonstelling Ondertekend, in een ruimte van de Rijksuniversiteit Groningen.
Op de tentoonstelling waren afdrukken van infraroodopnamen van zeven schilderijen te zien naast de reproducties op ware grootte van de schilderijen. Zo konden bezoekers een goede vergelijking maken tussen de ondertekening en het uiteindelijke schilderij. De stichting brengt ieder half jaar een nieuwsbrief uit.

Tip van Jacqueline de Nijs (Kunstgrepen)

Review:

In Oostzaan hebben we de Jacob Corneliszstraat. Barabara en Egbert van Wijk (drukkerij OOstzaan) vroegen zich af wie Jacob Cornelisz was waar de straat naar was vernoemd.
Zo kwamen ze op het spoor van Jacob Cornelisz van Oostsanen, een schilder
(1470-1533) die in Oostzaan is geboren.
Ze raakten steeds enthousiaster over de schilder die in Oostzaan helemaal in de vergetelheid was geraakt. In een camper gingen ze half Europa door op zoek naar werk van JC v Oostsanen.
Tijdens hun zoektocht kregen ze steeds meer kennis en vonden ze ook verschillende werken van de schilder.
JC v Oostsanen wordt door kunsthistorici beschouwd als een van de grote Nederlandse meesters uit zijn periode, maar bij het grote publiek is hij niet bekend.
Barabara en Egbert hebben met eigen ogen kunnen zien wat een geweldig kunstenaar hij was.
Ze hebben de Stichting Jacob Cornelisz van Oostsanen opgericht om meer bekendheid voor deze schilder te genereren.
In 2000 hebben zij een overzichtsexpositie in Oostzaan georganiseerd met replica’s van Jacob zijn werk. In 2003 was er de expositie ‘Ondertekend’.
Er wordt elk half jaar een ‘Jacobsbode’ uitgegeven met artikelen over Jacob Cornelisz van Oostsanen. Sinds 2010 staat er in het centrum van Oostzaan een monument van J.C. van Oostsanen, van de Oostzaanse kunstenares Eva Stache.
Zo’n enthousiasme en zo’n grote (bijna vergeten) kunstenaar moet in het spotlicht worden gezet!