Jacob Spaander

Jacob Spaander

Jacob Spaander is een geboren Zaankanter. Hij is een vrije geest die vanuit een diepe innerlijke beleving de wereld op een creatieve manier gadeslaat. Hij is de onofficiële eerste stadsdichter van Zaanstad en een van de initiatiefnemers van Transition Town Zaanstreek. Zijn droom voor een ecodorp hoopt hij te verwezenlijken. Tevens werkt hij als clown.

In het boek Zaanse Parels zie je zijn transformatie tot clown en lees je een gedicht van hem op pagina 22/23.
 

 

Tip van Olivier Rijcken

Review:

Jacob Spaander is de laatste tijd goed op dreef.
Het trekken en duwen aan thema’s die te maken hebben met de transitie naar een duurzamere wereld hebben Jacob aangegrepen. Hij leeft deze veranderingen die nodig zijn om ons wonen, werken en leven te verduurzamen. Soms door te onthaasten en zich te voet te verplaatsen, dan weer met spirituele inzichten en het vertolken van een diep gevoelde mentaliteitsverandering, maar altijd met een vrolijke en optimistische kijk. Hiermee weet hij anderen te inspireren en verbindt hij (groene)initiatieven. Zodoende is hij de drijvende kracht geworden achter Transition Town Zaanstreek. Daarnaast is hij een spil bij het verwezenlijken van een Ecodorp aan de Zaan.
Jacob werd ooit tot eerste (officieuze) stadsdichter benoemd. Een titel die hij verdiend. Tot op de dag van vandaag maakt hij toepasselijke en rake gedichten, soms ter plekke geschreven, waarmee hij anderen aan het denken zet of weet te raken!